Data publicării:
Șeful NATO semnalează un risc de conflict România - Rusia
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, avertizează că Marea Neagră ar putea declanșa conflicte între Rusia și țările riverane din cauza resurselor energetice.
Danezul a subliniat, într-un interviu pentru Digi 24, importanța Mării Negre, dar a avertizat că echilibrul regional ar putea fi perturbat de anexarea Crimeii de către Rusia.
"De secole, Marea Neagră a fost o zonă de mare importanță strategică și după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia există riscul ca echilibrul de stabilitate din zona Mării Negre să se schimbe și acesta este motivul pentru care trebuie să ne focusăm mai mult pe Marea Neagră", a declarat Rasmussen.
Întrebat dacă nu este aceasta și o chestiune a resurselor de petrol și gaz din Marea Neagră, secretarul general al NATO a răspuns: "Da. Evident, securitatea energetică joacă un rol important când vine vorba despre securitate în general. Personal sunt îngrijorat că anexarea ilegală a Crimeei va mări riscul unor potențiale conflicte în zona Mării Negre când se pune problema exploatării de resurse energetice".
Președintele Traian Băsescu a catalogat recent Marea Neagră drept "stomacul moale" al regiunii.
Președintele a subliniat că, potrivit ultimelor analize, "Marea Neagră a devenit cea mai sensibilă din regiune", dar că NATO are capacitatea de a interveni în câteva zile sau ore pentru a apăra pe oricare dintre membrii săi.
"În opinia noastră, Marea Neagră a devenit acum partea cea mai sensibilă în regiune. Este stomacul moale. Vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem", a spus șeful statului.
Mai multe despre impactul asupra pieții energetice a anexării Crimeii puteți citi în analiza DC News - Ocuparea Crimeii, efect neașteptat pentru România, pe piața gazelor naturale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News