Rareș Bogdan: OMV Petrom face un joc ca România să nu devină jucător regional de furnizare de gaze pentru 14 state
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto Agerpres
foto Agerpres
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan spune că OMV Petrom împiedică România să devină un jucător pentru furnizarea de gaze în regiune.

”În acest moment, OMV Petrom folosește tot felul de tertipuri. Pe de o parte, vrea să fenteze statul român la încasările bugetare sau să eludeze un regulament european. Pe de altă parte, vrea să oprească posibilitatea ca România să devină furnizor de gaze în regiune pentru că, după cum știți, noi extragem zilnic 25 milioane de metri cubi. Din subteran, unde am înmagazinat peste 3,5 miliarde de metri cubi, mai avem posibilitatea să extragem între 22 și 28 de milioane de metri cubi, deci suficient pentru consumul național, respectiv instituțional și companii.”, a declarat Rareș Bogdan.

”Ce putem face prin Netpun Deep, acolo de unde am cumpărat de la Exon cu 1 miliard 60 de milioane investițiile pe care Exon le-a făcut, urmând ca în următorii 3 ani, 3 ani și jumătate, să mai investim Romgaz 50%, OMV Petrom 50% încă 3-3,5 miliarde astfel încât România să poată extrage zilnic încă între 100-130 de milioane de metri cubi pe zi. România va deveni jucător regional Și OMV, în acest moment, nu dorește acest lucru! OMV Petrom face un joc extrem de clar ca România să nu devină în următorii 3 ani și jumătate nu doar independentă din punct de vedere energetic, ci și ca să nu devină jucător strategic, furnizor pentru Cehia care are 98% dependență de gaz rusesc, pentru Ungaria, pentru Polonia, Bulgaria, Austria.”, a zis Rareș Bogdan. 

”Pe data de 10 decembrie, OMV Petrom a fost chemată la ANRM. A cerut încă 6 săptămâni de păsuire, 14 decembrie - 28 ianuarie, pentru a prezenta planul pentru investiția de la Neptun Deep. A trecut termenul de 28 ianuarie, iar OMV Petrom nici până astăzi nu a venit cu acel plan. Vă spun în premieră că dorește să schimbe datele, dorește să ne explice că studiul de fezabilitate făcut și explorarea făcută acolo nu este una care să permită un gen de investiții.”, a spus Rareș Bogdan.

”Pe cel mai important punct investițional, atu, pe care îl are România, respectiv Neptun Deep, OMV Petrom refuză să pornească investiția și să extragă din platforma continentală încă 100-130 de milioane de metri cubi pe zi pentru ca România să devină furnizor de gaze în regiune. Statul român trebuie să intervină rapid și să ia la întrebări indiferent cine e acolo.”, a spus Rareș Bogdan, într-o intervenție telefonică în emisiunea moderată de Cătălina Porumbel la Antena 3.

Citește și - Guvernul a trimis al doilea control la OMV Petrom - Document

”              ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel