Rareș Bogdan îl trădează pe Orban. Inovația, copiată de la Ciutacu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Campania PNL ar putea fi victorioasă, pe ambele fronturi pe care se poartă, cu o condiție. Atacul de la Alexandria este unul exemplar în acest sens.

Ludovic Orban și Rareș Bogdan au organizat un miting în curtea unei tipografii din orașul lui Dragnea. Strategia liberalilor în 2019 este limpede: o campanie negativă dusă la extrem, cu două scopuri. Pe de o parte , demonizarea PSD urmărește votul nehotărâților și dividendele investiției în haterii din new-media. Pe de altă parte, PNL încearcă să ia din publicul adversarului său direct, USR-PLUS. Dacă țipă mai tare și folosește mai multe invective, PNL crede că își păstrează avansul, ba chiar că poate converti câțiva haștagiști la mainstream.

”Inovația” e copiată de la Ciutacu și se rezumă la un singur concept: vorbe grele. Campania negativă a funcționat în 2004, în 2009, în 2014, de ce n-ar da rezultate în 2019? E drept că a avut o sincopă în 2016, dar raportul de 3 la 1 pare a fi încurajator.

Această strategie mai are un avantaj. Faptul că lidership-ul PNL este lipsit de consistență devine un punct forte, dintr-o vulnerabilitate: cu cât o cutie de tinichea e mai goală, cu atât face mai mult zgomot.

Dublul discurs nu e o problemă electorală

Riscurile au fost arătate, cum spuneam, de mitingul din curtea tipografiei. Sigur, la o analiză rațională putem găsi o mostră de discurs demagogic, ușor de demontat. ”Noi, Partidul Național Liberal, garantăm că fiecare român va fi respectat, că niciunui român nu-i va mai fi călcată în picioare demnitatea”, promite Orban. După ce alegătorii PSD fuseseră făcuți oi, iar premierul înjurat ca pe Facebook. Poate îi retrage cetățenia, ca să facă un pas în PLUS, care s-ar fi mulțumit doar cu arestarea… În fine, nu asta contează. Nici n-ar fi primul dublu discurs, nici nu putem lăsa rațiunea să blocheze un mesaj emoțional. Problema apare dacă nu convingi audiența.

Greșeală gravă de imagine

Greșeala, însă, e mai presus de cuvinte. E la nivelul mesajului subliminal  pe care îl transmite scena din Alexandria. Orban, cu voce de piept, anunță Apocalipsa, denunță grozăviile demonului pesedist etc. În spate, Rareș Bogdan zâmbește ca pe afișele cu care a împânzit țara. Cum ar fi fost ca la TVR, în 22 decembrie, în timp ce Gelu Voican anunța că vin teroriștii, Ion Caramitru să surâdă ca în poza cu Oana Sârbu din Liceenii?

Din acest punct de vedere, USR-PLUS este fără cusur. Poate e doar lipsa lor de umor, nu știu. Cert este că, după ce au scăpat de Nicușor Dan-cel care se scobea în nas în timp ce salva România, au rămas în partid doar cu oameni încruntați, serioși, ca urmare convingători atunci când privesc în cameră și anunță sfârșitul lumii.   

Citește și: Viorica Dăncilă, jignită incredibil la mitingul PNL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel