Data actualizării:
Data publicării:

Rareș Bogdan, după ce cancelarul Austriei l-a invitat la concertul de Anul Nou pe președintele Bulgariei: Este exclus să intre în Schengen înaintea noastră

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Europarlamentarul Rareș Bogdan a comentat întâlnirea dintre Karl Nehammer, cancelarul Austriei, și Rumen Radev, președintele Bulgariei.

Rareș Bogdan, europarlamentar al partidului Național Liberal, a comentat întâlnirea dintre Rumen Radev, președintele Bulgariei, și cancelarul austriac Karl Nehammer, care au petrecut Revelionul împreună (citește AICI). Prim-vicepreședintele PNL a făcut remarcile în cadrul emisiunii moderată de Călin Cociș, la Realitatea Plus:

"Cam tardiv acest gest. Dacă era o discuție în România între președintele și cancelar, sunt convins că toată lumea îl făcea praf pe președintele României, de la opinia publică și până la presă. Sigur că trebuie să continue eforturile diplomatice, dar, din punctul meu de vedere, întâlnirea este ușor tardivă. Dacă se întâlneau mai devreme poate alta era situația, pentru că o bună parte din ceea ce s-a întâmplat cu România se datorează nesecurizării graniței de sud a Bulgariei, pe la Edirne, cu Turcia, și a faptului că instabilitatea politică din Bulgaria, în ultimii 2 ani, a fost o constantă. Au avut trei rânduri de alegeri și nici astăzi nu au un guvern stabil.

Președintele Bulgariei ar fi putut foarte bine, dacă tot dorea să se implice atât de activ, să o facă înainte, ci să se întâlnească cu Nehammer cu o lună înainte de Consiliul JAI de pe 8 decembrie 2022, pentru că acum e destul de târziu. Nu există un JAI programat în următoarele două luni, primul e undeva în martie. Mi se pare o poză făcută mai mult de protocol și o vizionare de către președintele Bulgariei a unui eveniment cultural major pe care cred că orice iubitor de cultură și muzică clasică din lume și-ar dori să-l vadă cel puțin o dată în viață.

Dacă aș fi europarlamentar bulgar nu aș aplauda deloc poza făcută de Karl Nehammer cu președintele Bulgariei și cred că, în momentul ăsta, negocierile trebuie să fie mult mai dure. Eu consider că Austria și-a bătut joc de România și Bulgaria, a sfidat statutul european al celor două țări și coeziunea europeană, însuși construcția europeană, a periclitat construcția europeană prin gestul pe care l-au făcut și, în continuare, cred că negocierea cu Austria trebuie să fie făcută mult mai dur decât o fotografie făcută la un concert de Anul Nou de la Viena.

N-aş amesteca chestiunile culturale cu chestiunile politice. Concertul de la Viena e un eveniment major. Eu mă uitam de când eram copil, îl urmăresc şi acum, adult, cu copiii mei. Este un eveniment major, minunat, de început de an. Opera de la Viena este, alături de opera Garnier din Paris şi de Scala din Milano, printre cele mai importante instituţii culturale ale Europei.

Domnul Nehammer pricepe muzică simfonică cât înţeleg eu astronomie chinezească. Domnul Nehammer, care este un instructor de miliţieni din Tirol, un om care a renovat casa lui Adolf Hitler şi a transformat-o în secţie de poliţie, nu arată ca un om foarte aplecat spre chestiuni culturale“, a spus Rareș Bogdan.

Poate fi decuplată Bulgaria de România și să intre în Schengen înaintea noastră?

În acest sens, moderatorul Călin Cociș l-a întrebat pe europarlamentarul PNL dacă România și Bulgaria pot fi decuplate în procesul de aderare la Spațiul Schengen și, astfel, pe cale de consecință, să se dea acordul pentru aderarea vecinilor de la sud în Spațiul Schengen:

„Am stat de vorbă cu o parte dintre cei 22 de specialiști care au făcut parte din delegația care a verificat din punct de vedere tehnic starea României, securizarea graniței, cooperarea polițienească, centrele de refugiați și părerea specialiștilor a fost excepțională, iar raportul despre țara noastră a fost, la rândul său, excepțional, situație care u a fost la fel de pozitivă, cu atât de multe plusuri, și pentru Bulgaria.

Nu există vreo posibilitate ca Bulgaria să intre în Schengen înaintea României, este exclus acest lucru, iar o parte dintre europarlamentarii care au votat în Parlamentul European, inclusiv reprezentanți din dreapta conservatoare au spus extrem de clar că ei au votat așa pentru că au fost incluse cele două țări în aceeași rezoluție, dar nu au nimic cu România. De asemenea, poziția Țărilor de Jos a fost una diferențiată. Ei au spus clar că dacă votul era separat pentru cele două țări, în cazul României ar fi votat pentru, iar în cazul Bulgariei împotrivă“, a conchis Rareș Bogdan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel