Rareș Bogdan, discurs vehement privind Schengen. Reacția lui Gușă
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a susținut, miercuri, un discurs vehement la dezbaterea din Parlamentul European dedicată aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Cozmin Gușă a spus că îl aplaudă pentru discursul său.

„Evoluțiile pe scena europeană nu sunt liniștitoare. Dacă erau, apropo de admiterea noastră destul de simplă în Schengen, nu s-ar fi răstit Rareș (n.r. Rareș Bogdan) atât de dur la colegii lui de acolo. Am văzut că unii îl critică pe Rareș, eu l-am aplaudat pentru un gest de normalitate”, a spus Cozmin Gușă, vineri, în cadrul emisiunii „Deferiți mass-media” de la DCNewsTV.

„Dacă de atâția ani de zile ei spun că nu suntem în regulă, nu e bună nici aia, nici aia, iar alții sunt luați cu toate defectele la pachet... A zis Rareș noi nu avem defecte, dar putem avea și noi, dacă defectele contează, și atunci vă blocăm și noi transporturile, aprovizionările. A făcut o treabă bună! S-au speriat, am văzut filmarea, m-am uitat la fețele lor. Nu le venea să creadă că un român poate să fie curajos atunci când țara este nedreptățită”, a comentat Cozmin Gușă.

„Să vedem ce se va întâmpla, pentru că votul este în decembrie. Multe mai sunt până în decembrie la rând. Dar este de bun augur că Rareș a făcut demersul acesta. Sper să fie sprijinit”, a mai zis acesta, adăugând: „L-am văzut pe Iohannis că nu a considerat că a trebuit să-l sprijine pe Rareș, ceea ce nu e ceva greșit.”

În acel moment a intervenit jurnalistul Val Vâlcu, care a spus: „Polițistul bun vs. polițistul rău. Într-o negociere, într-o formulă de genul acesta, arăți și pisica și disponibilitatea.”

Ce declarase Rareș Bogdan

„De 11 ani, două țări pe care românii le respectă îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări”, a spus Rareș Bogdan, cu referire directă la Olanda. „Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur. Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest. Nu îi trimiteți pe alegătorii români spre populiști și eurosceptici. Blocarea României și a Bulgariei în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european”, a spus Rareș Bogdan în plenul Parlamentului European.

Pentru a anula orice discurs eurosceptic, țările noastre trebuie să fie obligatoriu în Schengen. Nu vă bateți joc încă o dată de România și Bulgaria”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Deferiţi mass-media, sezonul 3, episodul 5. O nouă ediție cu Guşă, Chirieac şi Vâlcu

Citește și...

Iohannis, despre integrarea în Spațiul Schengen

 

Președintele Klaus Iohannis a spus, vineri, că România îndeplinește din 2011 criteriile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen.

„Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acel lucru a fost verificat. Între timp, suntem de facto parte într-o serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine. Dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, ea trebuie să existe și între noi. Părerea mea este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că este important și pentru români să se considere și ei europeni cu drepturi depline”, a spus Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel