Rareș Bogdan, despre "votul istoric" de la Strasbourg: Rep. Moldova pornește pe un drum care va crește nivelul de trai al cetățenilor ei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Rareș Bogdan a transmis un mesaj privind votul de astăzi de la Strasbourg, privind situația Republicii Moldova. 

"Victorie a PNL și EPP! O rezoluție cât o revoluție pentru Republica Moldova. Un vot istoric azi la Strasbourg: Republica Moldova este susținută să obțină statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Demersurile în susținerea Rezoluției făcute de Delegația EPP România au presupus cel mai intens efort de negociere in materie de politică externă făcut pe căi parlamentare. Rezoluția (vot aproape in unanimitate) se referă nu doar la obținerea statutului de țara candidata, dar și la accesul fraților noștri de peste Prut la Piața Comuna și consultanță.

Obiectivul Delegației EPP România a fost ca Moldova sa obțină facilitați pentru comerț, ca produsele agricole, dar nu numai, sa aibă acces, sa transmitem un semnal către investitori strategici. Moldova pornește pe un drum care va creste nivelul de trai al cetățenilor ei, iar pasul următor este sa reducem dependența de gazul rusesc. Republica Moldova este la fel de importanta pentru climatul de securitate european și mondial precum Ucraina.

Mă bucur ca prietenii și colegii noștri din UE au înțeles asta. Doamna Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, va vorbi in Parlamentul European in aceasta luna si urmează proiecte majore pentru frății noștri. Investiții, locuri de munca, progres. Zarurile au fost aruncate!", a scris Rare; Bogdan pe Facebook.

"Parlamentul European salută depunerea cererii de aderare la UE"

"Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituțiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza meritelor, iar între timp să-și continue eforturile de integrare a acestei țări pe piața unică a UE și să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să își finalizeze rapid evaluarea și să ofere Moldovei o asistență deplină pe parcursul acestui proces”, se arată în rezoluție. 

Totodată, Parlamentul European solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar și ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova. În același timp, Parlamentul subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esențial al speranței, care va menține moralul populației moldovene în această perioadă de insecuritate extremă și de dificultăți materiale, conform Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel