Raportul de testare ADN pentru Imane Khelif, primit de CIO: ADN-ul este al unui bărbat format din cromozomi XY
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
O scrisoare scursă în presă dezvăluie că IBA a spus organului de conducere al Jocurilor Olimpice că ADN-ul pugilistului algerian Imane Khelif „era cel al unui bărbat”, în iunie anul trecut.

Comitetul Internațional Olimpic a fost avertizat în scris în urmă cu mai bine de un an că boxerul olimpic Imane Khelif avea ADN-ul unui „mascul”, potrivit The Telegraph.

Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, a confirmat existența scrisorii Asociației Internaționale de Box (IBA), publicată duminică pe site-ul 3 Wire Sports.

Khelif și Lin Yu-ting au fost în centrul unei scandal, ajungând în semifinalele de box de la categoria lor, la Jocurile Olimpice de la Paris, în ciuda descalificărilor anterioare IBA pentru eligibilitatea de gen.

Un test în India anul trecut și un test anterior în Turcia în mai 2022 „au concluzionat că ADN-ul boxerului era cel al unui bărbat format din cromozomi XY”, se arată în scrisoarea IBA din iunie 2023.

CITEȘTE ȘI           -          EXCLUSIV  Ce sunt tulburările de dezvoltare sexuală, de care ar fi afectată pugilista Imane Khelif

Foto: Agerpres

„Testele nu sunt legitime”

Duminică, CIO a confirmat că a primit o scrisoare de la IBA anul trecut și nu a contestat conținutul acesteia în timpul mai multor întrebări din conferința de presă zilnică. Cu toate acestea, organismul a insistat că testele ar trebui să fie considerate ilegitime, deoarece au fost efectuate ad-hoc la mijlocul Campionatului Mondial de anul trecut.

„În primul rând, nu vă va surprinde să știți că voi repeta afirmația că acele teste nu sunt teste legitime”, a spus Adams.

CITEȘTE ȘI          -          Imane Khelif a început să plângă după meciul de sâmbătă: "E o chestiune de demnitate și onoare pentru fiecare femeie"

„Deci a existat într-adevăr o scrisoare. Pot confirma asta. Dar testele în sine, procesul testelor, natura ad-hoc a testelor nu sunt legitime. Și vă veți aștepta, de asemenea, să vă spun că nu voi discuta în public detaliile intime individuale ale sportivilor, ceea ce cred că este destul de rușinos pentru cei care au scurs acel material, sincer. Să fii pus în acea poziție trebuie să fie îngrozitor. Pe lângă toate hărțuirea pe rețelele sociale de care au avut parte acești sportivi”, a mai precizat el.

În timp ce Lin a intrat s-a calificat în semifinală cu aceeași ușurință precum Imane Khelif cu o seară înainte, adversarul bulgar învins, Svetlana Staneva și-a scos mănușile și a făcut semnul X cu degetele. Antrenorul bulgăroaicei a ținut în mâini o foaie de hârtie albă pe care scria „Vreau să concurez doar cu femei, am XX”.

De cealaltă parte, președintele CIO, Thomas Bach, și purtătorul de cuvânt al său, Adams, au condamnat IBA pentru că ar fi pus gaz pe foc în acest scandal privitor la cei doi sportivi. Organizațiile CIO și IBA sunt în conflict din 2019, când IBA a fost suspendată ca organism care conduce boxul olimpic.

Sâmbătă, IBA a anunțat că va acorda premii în bani Angelei Carini, a cărei luptă împotriva lui Khelif s-a încheiat în 46 de secunde.

Adams a spus că IBA, condusă de Umar Kremlev, născut la Moscova, nu are „nu are credibilitate”. IBA a fost deposedată de statutul său de organism de conducere mondial al boxului anul trecut. Această decizie a venit la patru luni după ce organismul i-a descalificat pe Khelif și Lin de la Campionatele Mondiale din 2023. Kremlev a descris anul trecut conducerea CIO drept „prostituate în sport care se implică în politică”.

CITEȘTE ȘI           -        Pugilista care a abandonat meciul după 46 de secunde vrea să îi ceară scuze lui Imane Khelif după controversele legate de gen

Foto: Agerpres

Disputa dintre CIO și IBA se intensifică

Războiul CIO cu IBA se va intensifica și mai mult astăzi, deoarece organismul de box găzduiește o conferință de presă la Paris pentru a prezenta noi informații.

Adams, cu toate acestea, a indicat că nu vede „niciun motiv pentru testul” care a avut loc pentru a decide sexul celor doi boxeri anul trecut.

„Testul a fost, din câte putem vedea, efectuat în mod arbitrar”, a spus el.

„Decizia pe care am văzut-o raportată este, de asemenea, legată de competiția în care unul dintre boxeri l-a învins pe un boxer rus și nu știu dacă există ceva real în acest lucru. Știu că boxerul a învins un rus, dar chiar faptul că decizia de a face testul a fost luată pe loc acolo, nu știu care a fost scopul real al testului. Am reușit să eliminăm testarea sexuală în ultimul secol.”, a adăugat acesta.

El a recunoscut că există o „dezbatere continuă” cu privire la protecția sportului feminin „nu doar în box”, dar „nimeni nu vrea să se întoarcă la vremurile testării sexuale”.

Disputa IOC-IBA este în centrul unei amenințări existențiale cu care se confruntă boxul la LA 2028. Mike McAtee, directorul executiv al USA Boxing, este printre cei mai înverșunați critici ai IBA. El a sugerat pentru Washington Post că Kremlev ar dori în cele din urmă să vadă „boxul în stil olimpic eșuat”. 

CITEȘTE ȘI           -          Angela Carini, bătută de Imane Khelif. Fratele lui Mihai Bendeac intervine: Acceptarea și incluziunea nu înseamnă remodelarea factorilor biologici în probele sportive

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel