Raportul de securitate München 2023: Sondaj care arată cât sunt dispuși ucrainienii să lupte cu Rusia
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Bombardamente ale ocupantului rus asupra populației civile din Ucraina. Foto: Statul Major al Forțelor Ucrainene
Bombardamente ale ocupantului rus asupra populației civile din Ucraina. Foto: Statul Major al Forțelor Ucrainene
"Raportul de securitate München 2023" a fost prezentat luni, cu patru zile înainte de începerea summit-ului mondial la care vor participa 40 de șefi de state, sute de miniștri, șefi de agenții naționale și organizații internaționale. 

 "Raportul de securitate München 2023" arată că aproape 90% dintre ucraineni sunt pregătiţi să continue lupta împotriva agresiunii ruse chiar şi în cazul celui mai rău scenariu, potrivit Rador.

Amenințarea cu armele nucleare nu i-a speriat pe ucrainieni: 95% dintre respondenţi au susţinut că Ucraina trebuie să lupte dacă Rusia continuă bombardamentele regulate; 91% - dacă Rusia foloseşte arme nucleare tactice deasupra Mării Negre; 89% - dacă Rusia foloseşte arme nucleare tactice pe câmpul de luptă şi acelaşi număr de respondenţi - dacă Rusia aruncă o bombă nucleară asupra unui oraş paşnic ucrainean.

Pentru majoritatea ucrainenilor, o condiţie acceptabilă pentru încetarea focului ar fi retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea - 93% dintre respondenţi susţin acest lucru. Chiar şi retragerea Rusiei din teritoriile ocupate anterior ar fi inacceptabilă pentru majoritatea ucrainenilor dacă nu ar include şi Crimeea - doar 11% ar fi de acord cu acest lucru şi doar 7% s-ar mulţumi cu retragerea trupelor ruse la graniţe, unde erau înainte de 24 februarie 2022.

Doar 1% dintre respondenţi ar fi gata să accepte situaţia actuală în ceea ce priveşte ocuparea teritoriilor. "Negocierile de pace premature, care sunt cerute cu insistenţă mai ales în unele capitale occidentale, riscă, astfel, să se confrunte cu o rezistenţă acerbă în rândul populaţiei ucrainene" - concluzionează autorii studiului. 

Discuțiile despre pace, manevră a Rusiei înaintea unei ofensive majore

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că, prin discuţiile despre negocieri de pace, Rusia încearcă să distragă atenţia de la mobilizare, acumularea de forţe şi încearcă să încetinească transferul ajutorului militar către Ucraina.

În realitate, subliniază Podoliak, Kremlinul nu este interesat de negocieri. Potrivit consilierului, este evident că "iniţiativele de negociere" ale Federaţiei Ruse sunt o modalitate de a distrage atenţia de la pregătirea următoarelor acte de agresiune.

"În primul rând, în acest fel, Federaţia Rusă maschează mobilizarea şi acumularea de resurse. În al doilea rând, încearcă să încetinească ajutorul militar către Ucraina, transferul de tancuri şi rachete. Nu le daţi crezare niciodată" - a scris Podoliak pe Twitter. Amintim că, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, ruşii au încercat să manipuleze subiectul discuţiilor în decembrie 2022, pentru a întârzia furnizarea tancurilor occidentale şi pentru a se pregăti pentru o altă ofensivă majoră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel