Data publicării:

Raportul care trage un semnal de alarmă. Populațiile de animale sălbatice s-au redus cu o medie de 73% în ultimii 50 de ani

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost lansat un semnal de alarmă cu privire la existența animalelor sălbatice.

Activitatea umană continuă să conducă la ceea ce organizația de conservare World Wide Fund for Nature (WWF) numește o pierdere „catastrofală” de specii.

De la elefanții din pădurile tropicale la broaștele țestoase din Marea Barieră de Corali, populațiile se prăbușesc, conform unui bilanț al vieții sălbatice din lume.

Raportul Living Planet, o prezentare cuprinzătoare a stării lumii naturale, arată că populațiile globale de animale sălbatice s-au redus cu o medie de 73% în ultimii 50 de ani.

Pierderea spațiilor sălbatice „pune multe ecosisteme la marginea prăpastiei”, a declarat Tanya Steele, șefa WWF din Marea Britanie, și multe habitate, de la Amazon la recifele de corali, se află „la marginea unor puncte critice foarte periculoase”.

Raportul se bazează pe Indicele raportului Living Planet, care cuprinde peste 5000 de numărători ale populației de păsări, mamifere, amfibieni, reptile și pești pe parcursul a cinci decenii.

Raportul arată că 60% din delfinii roz din Amazon au fost eliminați de poluare și alte amenințări, inclusiv mineritul și tulburările civile.

De asemenea, raportul surprinde semne de speranță privind succesul conservării.

De exemplu, o subpopulație de gorile de munte din Munții Virunga din Africa de Est a crescut cu aproximativ 3% pe an între 2010 și 2016.

Dar WWF a declarat că aceste „succese izolate nu sunt suficiente, în contextul distrugerii pe scară largă a habitatelor”.

Tom Oliver, profesor de ecologie la Universitatea din Reading, care nu are nicio legătură cu raportul, a declarat că, atunci când aceste informații au fost combinate cu alte seturi de date, cum ar fi declinul insectelor, „putem pune cap la cap o imagine solidă - și îngrijorătoare - a prăbușirii biodiversității globale”.

Cea mai mare amenințare la adresa vieții sălbatice

Raportul a constatat că degradarea și pierderea habitatului reprezintă cea mai mare amenințare la adresa vieții sălbatice, urmată de supraexploatare, specii invazive, boli, schimbări climatice și poluare.

Autorul principal și consilierul științific principal al WWF, Mike Barrett, a declarat că, prin acțiunea umană, „în special prin modul în care ne producem și ne consumăm hrana, pierdem din ce în ce mai mult habitate naturale”.

Raportul avertizează, de asemenea, că pierderea naturii și schimbările climatice împing rapid lumea spre puncte critice ireversibile, inclusiv potențialul „colaps” al pădurii tropicale amazoniene, prin care aceasta nu mai poate bloca carbonul care încălzește planeta și nu mai poate atenua impactul schimbărilor climatice.

„Vă rog să nu vă întristați doar de pierderea naturii. Fiți conștienți că aceasta este acum o amenințare fundamentală la adresa umanității și că trebuie să facem ceva acum”, a spus Barrett.

Valentina Marconi, de la Institutul de Zoologie al Societății Zoologice din Londra, a declarat pentru BBC că lumea naturală se află într-o „poziție precară”, dar cu o acțiune urgentă și colectivă din partea liderilor mondiali „încă avem șansa de a inversa această situație”.

Semnal de alarmă

Acest semnal de alarmă pentru viața sălbatică a planetei vine în momentul în care liderii mondiali se pregătesc să se reunească la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind Biodiversitatea, în Columbia, pentru a discuta despre cum să refacă natura.

Aproape 200 de țări s-au angajat să încheie un acord istoric cu ONU în 2022 pentru a aborda problema pierderii naturii, inclusiv rezervarea a 30% din suprafața planetei pentru natură până în 2030.

Regatul Unit a semnat angajamentul, ministrul de Externe anunțând că problema climei și declinul naturii vor fi „centrale” pentru politica guvernului.

Tanya Steele, șefa WWF din Marea Britanie, a declarat că raportul a fost un „incredibil semnal de alarmă”.

„Ecosistemele sănătoase stau la baza sănătății, prosperității și bunăstării noastre. Noi nu credem că acest lucru se află pe umerii cetățeanului obișnuit - este responsabilitatea întreprinderilor și a guvernului. Trebuie să avem grijă de pământul nostru și de locurile noastre sălbatice cele mai prețioase pentru generațiile viitoare”, a declarat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel