Data publicării:

Raportorul UE pentru Moldova, avertisment pentru liderii țării

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius
Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius

Raportorul UE pentru Republica Moldova susține că liderii de la Chişinău trebuie să se concentreze pe reforme î n loc să caute vinovaţi pe plan extern.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, s-a numărat printre europarlamentarii cei mai activi în dezbaterea de săptămâna trecută din legislativul Uniunii Europene (UE) asupra invalidării alegerilor pentru postul de primar al Chişinăului şi altor evoluţii din republică, percepute în mod negativ de partenerii europeni.

La aproape o săptămână de la discuţiile încheiate cu o rezoluţie în care se cere neacordarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova, Austrevicius a acordat un interviu telefonic pentru Radio Europa Liberă, în care îşi expune părerea cu privire la reacţiile critice venite între timp de la Chişinău la adresa acestei rezoluţii.

'De fapt suntem foarte surprinşi de reacţia Chişinăului. (...) Ar putea fi o explicaţie, anume că elitele conducătoare din Republica Moldova vor să găsească pe cineva care să răspundă pentru administrarea proastă şi situaţia total haotică creată în justiţie şi politică în urma deciziilor incredibile ale instanţelor moldovene. Cred că ei caută un ţap ispăşitor în exterior, dau vina pe influenţe şi amestecuri străine în politica moldoveană, iar asta este total greşit. Ar trebui să se concentreze asupra lor înşişi, ar trebui să meargă înainte cu reformele, iar în loc să caute vinovaţi, ar trebui sa amelioreze judiciarul, să asigure domnia legii şi procedurile democratice', a spus Petras Austrevicius.

Criza alegerilor 

Referitor la avertizările care se fac auzite la Chişinău, conform cărora 'duritatea' reacţiei UE la criza alegerilor ar putea arunca Republica Moldova în braţele Rusiei, raportorul UE declară că există şi un alt scenariu: 'ca însăşi coaliţia de guvernare, care se declară pro-europeană, să piardă încrederea oamenilor', în condiţiile în care 'moldovenii nu sunt încântaţi de situaţia politică şi de rezultatele activităţii guvernului'.

'Iar a acuza UE că este prea dură faţă de Republica Moldova este total greşit. Trimiţând un mesaj puternic elitelor conducătoare moldovene, noi urmărim să avem un parteneriat adevărat, un dialog. I-aş sfătui (pe liderii Republicii Moldova) să nu mai acuze şi să nu mai caute ţapi ispăşitori, să se concentreze asupra reformelor şi să aibă un dialog autentic cu instituţiile UE', a reiterat Petras Austrevicius, subliniind că de data aceasta toate instituţiile UE - Consiliul, Comisia şi Parlamentul European - au 'o poziţie comuna foarte puternică'.

Atenție la evoluţiile politice din Moldova

Potrivit lui Austrevicius, chiar dacă UE trebuie să conlucreze cu actuala guvernare, 'pentru că este aleasă legitim şi are toate puterile pe teren', la începutul lunii iunie 2017 europenii au indicat foarte limpede ca nu vor fi 'necondiţionali' în ceea ce priveşte evoluţiile politice din Republica Moldova.

'Am emis un comunicat comun al Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European privind condiţionalităţile ce trebuie îndeplinite înaintea furnizării oricărei asistenţe macrofinanciare pentru Republica Moldova, iar spunând acele lucruri, cred ca am indicat foarte limpede că nu vom fi 'necondiţionali' în ce priveşte evoluţiile politice din Republica Moldova', a spus raportorul UE, precizând că aceasta este o abordare diferită, cel puţin din 2017, când s-a intrat pe o nouă linie politică, una 'serioasă şi sustenabilă', relatează Agerpres.

Vezi și: Românii reacționează. Situația din Republica Moldova, în ședința Parlamentului European


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel