Raport GRECO. Cazanciuc: Întocmit cu date vechi
Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc a afirmat joi, după ce GRECO a publicat un raport în care arată că România a făcut progrese limitate în implementarea recomandărilor privind prevenirea şi combaterea corupţiei, că bănuieşte că raportul ar fi fost întocmit cu date mai vechi şi probabil au fost avute în vedere proiecte propuse pentru dezbatere, dar nefinalizate.
"Bănuiesc că acest raport a fost întocmit mai degrabă cu nişte date mai vechi decât pe ceea ce s-a întâmplat, să spunem, în ultimele dezbateri parlamentare. (...) Comisia juridică a transmis informaţii GRECO. Spre exemplu, despre ceea ce era în sarcina Parlamentului în Codul de conduită. Am transmis explicaţii, cred eu, pertinente despre procesul legislativ. Nu ştiu dacă acelea au fost luate în final în considerare, pentru că erau fără niciun fel de dubiu cu privire la procedurile parlamentare urmate în cazul anumitor acte normative de interes public", a declarat senatorul Robert Cazanciuc.
El mai precizat că probabil au fost avute în vedere proiecte propuse pentru dezbatere, dar nefinalizate.
"Un raport GRECO nu se face peste noapte şi bănuiesc că până în momentul de faţă, la momentul la care raportul GRECO a fost finalizat, el a fost dat astăzi publicităţii, nu au avut ultimele date despre procesul din Parlament. Probabil au avut în vedere câteva proiecte de acte normative propuse pentru dezbatere, dar nefinalizate. Probabil de acolo sunt anumite îngrijorări (...). Dacă a fost sau nu a fost un proces transparent - aţi fost cu toţii prezenţi acolo, de dimineaţă până seara, în fiecare zi, dacă discutăm despre legile Justiţiei. Nu se pune problema să nu fi fost consultat cineva care avea ceva de spus. Au fost Asociaţii profesionale, a fost Ministerul Justiţiei, a fost presa prezentă, oricine a avut ceva de spus ca să construiască un act normativ, să îi dea coerenţă, a putu fi prezent la dezbaterile din Parlament", a mai spus Cazanciuc.
GRECO: România, progrese limitate
Joi, Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), a publicat un raport în care arată că România a făcut progrese extrem de limitate în implementarea recomandărilor GRECO de prevenire şi combatere a corupţiei în privinţa membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor.
GRECO evidenţiază că România a implementat pe deplin numai două din cele 13 recomandări incluse într-o evaluare din 2016. Şapte recomandări nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar parţial implementate, precizează Consiliul Europei într-un comunicat.
Raportul remarcă faptul că principala iniţiativă adoptată în România în privinţa parlamentarilor este adoptarea unui cod de conduită în octombrie 2017 cu scopul de a reglementa cadourile şi alte beneficii şi managementul conflictelor de interese.
În ciuda acestui progres, GRECO evidenţiază că formulările prea generale din codul de conduită şi regulile inconsistente pentru punerea sa în aplicare îl împiedică să fie un cadru pe deplin satisfăcător.
GRECO consideră de asemenea că România nu a acordat încă o atenţie corespunzătoare îmbunătăţirii activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în controlarea declaraţiilor de avere şi de interese ale parlamentarilor, deşi metodele de lucru şi capacităţile de procesare a datelor s-au îmbunătăţit. GRECO cere de asemenea îmbunătăţirea implementării în practică a deciziilor şi sancţiunilor ANI privind incompatibilităţile şi conflictele de interese, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News