Raport GIEC. Greta Thunberg: Cei de la putere încă trăiesc în negare. Trădare fără precedent
Greta Thunberg a reacţionat dur după publicarea raportului GIEC din cadrul ONU.
Activista de mediu suedeză Greta Thunberg a denunţat "trădarea fără precedent" a liderilor politici în ceea ce priveşte clima, după publicarea luni a unui raport de sinteză al ultimilor 9 ani de activitate al Grupului interguvernamental de experţi asupra evoluţiei climei al ONU (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC/GIEC), relatează AFP.
"Faptul că cei de la putere încă trăiesc în negare, şi merg în mod activ în direcţia greşită, va fi în cele din urmă considerat şi amintit ca o trădare fără precedent", a declarat activista pentru climă într-o declaraţie scrisă adresată AFP.
"Este doar o chestiune de timp", a adăugat tânăra de 20 de ani.
În opinia Gretei Thunberg, iniţiatoarea mişcării "Fridays for Future" şi a grevelor pentru climă, "devine din ce în ce mai imposibil să ignori criza climatică".
"Atât de mulţi oameni trăiesc consecinţele directe, ştiinţa este fără echivoc şi atât de mulţi au tras un semnal de alarmă de zeci de ani", a spus tânăra suedeză.
Cu ocazia publicării noului raport GIEC, preşedintele acestuia, economistul sud-coreean Hoesung Lee, a deplâns lipsa "voinţei politice puternice" de a lupta împotriva schimbărilor climatice, cel puţin "în acest moment", considerând totodată raportul un "mesaj de speranţă".
Potrivit GIEC, încălzirea globală va atinge pragul de 1,5 grade Celsius prin comparaţie cu era preindustrială la orizontul anilor 2030 - 2035, în timp ce temperatura a crescut deja, în medie, cu aproape 1,2 grade Celsius, scrie Agerpres.
Ce spune raportul GIEC
Grupul interguvernamental de experţi asupra evoluţiei climei al ONU, Giec (IPCC, conform abrevierii din limba engleză), a publicat luni un raport de sinteză al ultimilor 9 ani de activitate, transmite AFP.
Această sinteză, ce urmează celei publicate în 2014, reprezintă, conform secretarului general al ONU, Antonia Guterres, "un ghid de supravieţuire pentru omenire".
"Acest raport este un mesaj de speranţă", a comentat pentru AFP şi preşedintele Giec, economistul sud-coreean Hoesung Lee. "Avem know-how-ul, tehnologia, instrumentele, resursele financiare şi tot ce avem nevoie pentru a depăşi problemele climatice pe care le-am identificat", dar "ceea ce lipseşte în acest moment este voinţa politică puternică pentru a le rezolva o dată pentru totdeauna", a adăugat el. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News