Raport după JAI: Nicio referire la România în Schengen în 2023. Negrescu, avertisment de la Bruxelles despre mișcarea Bulgariei. ”Pierdem trenul!”
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash
În documentele redactate după şedinţa JAI şi după reuniunea Consiliului European, nu va apărea nicio referire la România şi la perspectiva aderării la Schengen în 2023, transmite Digi 24. Europarlamentarul social democrat Victor Negrescu avertizează că Bulgaria, prin discuţiile dintre Rumen Radev şi Karl Nehammer, dă semnale că nu ar ezita să se decupleze de România, dacă situaţia o va impune, şi spune care sunt măsurile pe care trebuie să le ia politicienii români pentru ca ţara noastră să intre, totuşi, în Schengen. 

Întrebat dacă asta înseamnă că 2023 nu este anul intrării României în Schengen, europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune că "anul acesta poate fi anul aderării, dar faptul că nu s-a introdus nicio referinţă cu privire la perspectiva aderării ridică multe semne de întrebare şi ne face să fim mai puţin încrezători decât eram iniţial". 

"Vedem că există două momente cheie chiar zilele următoare. Pe de o parte, avem vizita cancelarului austriac în Bulgaria, prevăzută pentru finalul acestei luni, când va merge chiar la frontiera cu Turcia pentru a identifica soluţii pentru combaterea migrării. Este un lucru care poate să ne dea speranţe. 

Pe de altă parte, vorbim de întâlnirea informală a miniştrilor de Afaceri Interne şi va depinde de cei care reprezintă România la acest nivel să pună din nou subiectul pe ordinea de zi. Pentru că dacă nu o facem acum, la începutul anului, va fi foarte complicat pentru ţara noastră să atingă acest obiectiv la începutul acestui an", a mai punctat Victor Negrescu. 

A fost un eşec al negocierilor?

Întrebat dacă lipsa menţiunilor referitoare la România este un semnal că nu s-a negociat suficient de bine nici la JAI, nici la Consiliul Europei, 

"Aceste referinţe puteau fi introduse cu uşurinţă, atât în minuta JAI cât şi a Consiliului European. Putea fi oferită o perspectivă cu privire la continuarea discuţiilor de aderare la spaţiul Schengen, în cursul acestui an, şi, de ce nu, poate o acceptare din partea statelor membre ca acest subiect să revină pe ordinea de zi a reuniunilor respective. Ori nu avem aceste referinţe. Putem să spunem că, dacă nu vom schimba modul în care abordăm subiectul, ne ducem din nou către eşec. De aceea, contează ce facem în aceste clipe. Faptul că acest subiect dispare din discursurile anumitor lideri politici nu este un lucru de bun augur şi trebuie să punem presiune pe aceştia, ca acest subiect să fie abordat coerent, aşa cum pare că o face Bulgaria în aceste zile", a mai declarat Victor Negrescu. 

România trebuie să acţioneze acum. Victor Negrescu: Riscăm să pierdem iar trenul, rămânem în urmă

"Avem trei reuniuni ale JAI în acest an: în ianuarie în Suedia, o reuniune informală, iar în martie şi iunie avem două reuniuni formale unde putem avea o decizie în acest sens. La reuniunea informală putem veni cu propuneri coerente şi să solicităm ca subiectul să fie pe ordinea de zi a consiliului miniştrilor de interne. Avem şi două Consilii Europene, în februarie şi martie. Acolo, la cel mai înalt nivel, şefii de stat şi de guverne participă şi pot trata acest subiect. Şi aici depinde de România, să solicite ca această tematică să revină pe ordinea de zi, în aşa fel încât să avem o perspectivă clară. 

Din ce în ce mai mult cred că perspectiva aderării ar putea să fie posibilă în a doua parte a acestui an, dar dacă nu vom face nimic la începutul anului, acum, riscăm să pierdem din nou trenul. Pentru că iată, Bulgaria se mişcă foarte bine zilele acestea şi cred că vom rămâne în urmă, dacă nu vom schimba dinamica diplomatică pe acest subiect", a mai spus europarlamentarul. 

"Bulgaria nu va ezita să se decupleze de România"

"Cred că ce face Bulgaria este un element care reprezintă un risc pentru ţara noastră. Există acest dialog direct între cancelarul austriac şi preşedintele bulgar, avem vizita programată a lui Karl Nehammer cu ministrul de Interne în Bulgaria. Lucrurile evoluează! Eu cred că Bulgaria nu va ezita să se decupleze de România, dacă se va pune acest subiect pe ordinea de zi, pentru că au făcut-o deja cu privire la aderarea la zona Euro. În consecinţă, ţine de noi să schimbăm dinamica, să ieşim din zona agresivă a discursurilor politicianiste care nu fac decât să ne aducă voturi la noi în ţară. Trag un semnal de alarmă, ca toţi cei care pot influenţa decizia să fie implicaţi în acest proces. Să nu mai fie un demers izolat al unor politicieni care au ambiţii personale, şi să fie un demers de ţară mai degrabă, cum a făcut Croaţia!", a concluzionat europarlamentarul social democrat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel