Data publicării:
Raport de la Beijing: La sfârșitul președinției lui Trump, cele două țări ar fi fost la un pas de o confruntare militară
O echipă de oameni de știință de la Electronic Warfare Unit a Armatei de Eliberare a Poporului Chinez a scris într-un raport că SUA și China erau la un pas de declanșarea unui conflict militar la finalul mandatului de președinte a lui Donald Trump.
China și Statele Unite au fost aproape de confruntare militară în primele zile ale anului 2021, când Washingtonul a trebuit să-și distrugă sonarele plutitoare în Marea Chinei de Sud pentru a le împiedica să cadă în mâinile Beijingului, potrivit Agenzia Nova.
Acest lucru a fost dezvăluit pentru prima dată de o echipă de oameni de știință din cadrul Unității de Război Electronic a Armatei Populare de Eliberare (PLA) într-un raport publicat în premieră de revista ”Contramăsuri electronice la bord” și relansat de ziarul din Hong Kong, South China Morning Post.
Episodul datează din 5 ianuarie 2021, cu o zi înainte de asaltul susținătorilor președintelui de atunci, Donald Trump, în Congresul Statelor Unite. Un avion antisubmarin al Forțelor Aeriene SUA a zburat deasupra Mării Chinei de Sud la o distanță neobișnuită de coasta chineză, la doar 150 de kilometri de Hong Kong.
Evenimentele
Forțele armate ale Beijingului, care desfășurau un exercițiu naval în zonă în aceeași zi, au răspuns rapid prin decolarea unui număr de avioane care rămân în prezent clasificate.
Conform raportului chinez, cele două părți s-au apropiat de o confruntare, iar Statele Unite au fost forțate să-și distrugă sonarele plutitoare pentru a evita ca acestea să ajungă în mâinile chinezilor.
Senzorii fuseseră plasați de avioane spionaj americane în apele din jurul insulelor Pratas, recife controlate în prezent de Taiwan, dar revendicate de Beijing.
China, subliniază South China Morning Post, ar fi considerat orice activitate militară din zona Pratas ca o încercare a Statelor Unite de a amplifica în mod deliberat tensiunile în regiune.
Intervenția șefului de Stat Major al armatei americane
Pe 8 ianuarie, la trei zile după incident, șeful de Stat Major al armatei americane, generalul Mark Milley, l-a sunat pe omologul său, Li Zuocheng, pentru a reduce tensiunile dintre cele două părți.
Ulterior, într-o audiere în fața Comisiei pentru serviciile armate din Senat, Milley ar fi spus că Statele Unite au avut informații despre faptul că China este îngrijorată de posibilitatea unui atac american și că acea conversație telefonică a servit la ”evitarea unui război între superputeri nucleare”.
Potrivit raportului Unității de Război Electronic a armatei chineze, episodul a făcut parte din eforturile tot mai mari depuse de Statele Unite în ultimii ani pentru a urmări activitățile submarine ale Chinei, care s-au intensificat recent în special în Marea Chinei de Sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News