EXCLUSIV  Rambursarea anticipată a unui credit, un mit? Ce e mai bine să faci: credit pe 15 ani sau pe 30? Adrian Asoltanie vine cu explicații

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară a vorbit despre acordarea unui credit și rambursarea anticipată a acestuia. 

Valentin Anghel, CEO AVBS Credit, susține, pe baza unei simulări, că rambursarea anticipată este un mit, afirmând că "accesând un credit de 300.000 de lei cu rambursare pe 15 ani, clientul iese mai avantajos, decât dacă accesează aceeași sumă cu rambursare pe 30 de ani, dar apoi se hotărăște să ramburseze creditul anticipat".

În acest context, DC NEWS l-a contactat pe Adrian Asoltanie pentru afla dacă este sau nu rambursarea anticipată a unui credit ipotecar un mit și care ar fi soluția cea mai avantajoasă pentru creditor. Trainerul de educație financiară ne-a explicat de ce nu este indicat să luăm un credit pe o durată mai mică de timp dacă nu ne putem asuma și o rată mai mare.

Adrian Asoltanie: Singura problemă este că viața nu e matematică

"Nu este un mit. Mitul este ceva care nu se întâmplă. Rambursarea anticipată, dacă o face persoana respectivă așa cum explic eu oamenilor de 9 ani de zile, îi ajută să economisească ani de zile din credit și mii sau zeci de mii din dobânda pe care altminteri nu ar mai da-o băncii. Socoteala pe care o face domnul în care el spune că este mai bine în loc să faci creditul pe 30 de ani și după aceea să bagi plăți anticipate, mai bine să faci un credit mai scurt, să îl lași pe 15 ani și atunci beneficiul este mai mare.... Matematic da, așa este, dar singura problemă este că viața nu e matematică.

În primul rând, o persoană care își asumă un credit pe 15 ani își asumă din start o rată mai mare, o rată mult mai consistentă. Pe parcursul celor 15 ani există și perioade în care persoana respectivă are venituri în scădere sau venituri care dispar cu totul, sau care are situații din care are cheltuieli foarte mari, probleme de sănătate, probleme de cuplu, divorțează de soț sau de soție, copiii au probleme medicale, adică apar tot felul de situații, ori, dacă tu te-ai obligat din start la un credit pe 15 ani la o rată mai consistentă tu nu mai ai cum să mai dai înapoi.

"Le recomand oamenilor să meargă pe o durată mai mare"

Cu alte cuvinte, eu le recomand în general oamenilor să meargă pe o durată mai mare, astfel încât să aibă un efort mai mic și dacă îți permiți, faci plăți anticipate, dar dacă nu îți permiți și intri în dificultate să nu fii strâns de gât de creditul respectiv. Cu alte cuvinte, un credit lung poți să-l scurtezi singur prin plăți anticipate, dar un credit scurt, nu mai am ce să-i faci, eu nu mai pot să îl mai lungesc în momentul în care am dificultăți intru în penalizări, intru în biroul de credit, intru în opriri pe salariu, intru în executare silită, o mulțime de alte riscuri.

Deci da, matematic putem face ce socoteli vreți, doar că viața nu este matematică și nu este XL. (...) Aici este ideea de a avea opțiuni. Păi așa pot să duc matematica mai departe și să zic "da de ce nu faceți voi un credit pe 5 ani? Că ar fi și mai bine, plătiți și mai puține dobânzi". Ce trebuie să ia în calcul orice socoteală de genul acesta este că viața este ciclică, viața este schimbătoare și atunci este mai bine să aibă o povară mai mică și să facă plăți anticipate desigur, adică nu stăm 30 de ani să plătim apartamentul de 3 ori dacă avem bani să îl dăm mai repede și, prin plăți anticipate, îl scurtăm la 8-10 ani, 15 ani, la cât putem", a explicat Adrian Asoltanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel