Rămășițele unui dinozaur unic, scoase la lumină după 17 ani de excavări
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Rămăşiţele unei noi specii de dinozaur au fost descoperite de paleontologi germani şi kârgâzi în sudul Kârgâzstanului, transmite vineri agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

Paleontologul kârgâz Isaak Bakirov a declarat că au fost găsite rămăşiţele "unui dinozaur prădător cu o lungime de aproximativ 8-9 metri, inclusiv oase ale craniului, vertebre dorsale şi sacrale, fragmente din centura scapulară şi membrele anterioare, precum şi o centură pelviană aproape completă şi membrele posterioare".

A fost nevoie de 17 ani pentru a excava rămăşiţele noii specii de dinozaur teropod prădător, denumit Alpkarakush kyrgyzicus, după pasărea mitologică dintr-un poem tradiţional kârgâz.

Acesta este primul dinozaur teropod descoperit în Kârgâzstan.

Fosilele au fost extrase din Formaţiunea Balabansai, care datează din perioada Jurasicului mijlociu, în urmă cu aproximativ 165 de milioane de ani.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, Alpkarakush kyrgyzicus avea proeminenţe osoase unice deasupra orbitelor, asemănătoare sprâncenelor.

***

În urmă cu ceva timp, cel mai scump schelet din lume era cumpărat de un miliardar, potrivit Agerpres. Scheletul de stegozaur vândut la preţul record de 44,6 milioane de dolari a fost cumpărat de influentul miliardar american Ken Griffin, care intenţionează să îl împrumute unei instituţii americane pentru a-l expune, informează AFP.

Citește mai multe aici: Miliardarul Ken Griffin a cumpărat cel mai scump schelet de dinozaur din lume 

Informaţia a fost dezvăluită de Wall Street Journal şi confirmată pentru AFP de o sursă apropiată tranzacţiei.

Patron al fondului de pensii Citadel şi donator important al Partidului Republican, Ken Griffin se remarcase deja în noiembrie 2021 plătind 43 de milioane de dolari pentru un exemplar original al Constituţiei SUA, pe care îl împrumutase unui muzeu din statul Arkansas.

Potrivit Sotheby's, care a organizat vânzarea la New York, cumpărătorul "intenţionează să exploreze împrumutarea specimenului (de dinozaur) unei instituţii americane". "'Apex' (numele dat dinozaurului) s-a născut în America şi va rămâne în America", a declarat Ken Griffin, potrivit Wall Street Journal.

Conform revistei Forbes, averea lui Griffin este estimată la 37,8 miliarde de dolari. Fost student la prestigioasa universitate privată Harvard, din apropiere de Boston, Griffin este şi unul dintre cei mai mari donatori ai acesteia (350 de milioane de dolari în 2023). Miliardarul donase 16,5 milioane de dolari în 2017 Muzeului Field din Chicago pentru a-i permite să expună un alt specimen de dinozaur, T-Rex-ul "Sue".

Cu o vechime de aproximativ 150 de milioane de ani şi aflat într-o stare de conservare "excepţională", potrivit Sotheby's, "Apex" a doborât recordul deţinut până acum de T-Rex-ul "Stan", care fusese vândut la licitaţie pentru suma de 31,8 milioane de dolari în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel