Rămășițe ale unei păduri tropicale preistorice, descoperite sub solul Insulelor Falkland
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Insulele Falkland erau acoperite de "o pădure tropicală luxuriantă şi diversă" până în urmă cu 30 de milioane de ani, au descoperit autorii unui studiu recent, informează DPA și transmite Agerpres.

Cercetarea a fost realizată de o echipă de oameni de știință, condusă de dr. Zoe Thomas de la Universitatea Southampton, Marea Britanie.

Cercetările au relevat faptul că peisajul actual al arhipelagului, dominat de pășuni și fără copaci, era cândva un ecosistem tropical bogat și divers, asemănător pădurilor din extremitatea Americii de Sud.

Dr. Thomas a descoperit rămășițele unei păduri preistorice conservate în stare bună în turbă, precum și particule de polen fosilizate, într-un sit arheologic din apropierea orașului Port Stanley, capitala Insulelor Falkland.

Descoperirea a fost făcută în mod neașteptat, după ce echipa de cercetare a aflat despre existența unor indicii locale. „Ne aflam în Falkland, efectuând cercetări pentru un alt proiect, când un coleg cercetător, stabilit pe insulă, a menţionat că auzise de la un prieten că ceva interesant fusese dezgropat de un constructor pe care el îl cunoştea'”, a explicat dr. Thomas.

Echipa a descoperit trunchiuri și ramuri mari de copaci, extrem de bine conservate, la un șantier de construcție din Port Stanley: „Excavatoriştii de la şantierul unui nou azil de bătrâni din Stanley au săpat într-un strat adânc de turbă care era plin de trunchiuri şi ramuri mari de copaci. Acestea erau atât de bine conservate, încât păreau că au fost îngropate doar cu o zi înainte, dar erau, de fapt, extrem de vechi. Interesul nostru a fost stârnit imediat, pentru că a găsi rămăşiţe de copaci aici era ceva uluitor”, a adăugat cercetătoarea.

O pădure tropicală de milioane de ani

Studiul a arătat că aceste rămășițe vegetale sunt extrem de vechi, datând dintr-o perioadă în care Insulele Falkland aveau un climat mult mai cald și umed. „Timp de cel puţin mii de ani, probabil milioane de ani, Insulele Falkland nu au putut susţine un habitat cu copaci.

Este prea mult vânt şi solul este prea acid. Acest lucru a ridicat o întrebare interesantă: cât de vechi era lemnul din această pădure?”, a explicat dr. Thomas.

Pentru a determina cu exactitate vârsta rămășițelor, echipa a prelevat mostre din straturile de turbă și le-a trimis la Universitatea din New South Wales, Australia, unde au fost supuse unor teste avansate. Datarea cu radiocarbon nu a fost posibilă din cauza vechimii materialelor, însă analiza sporilor de polen a arătat că aceștia datează dintr-o perioadă cuprinsă între 15 și 30 de milioane de ani.

Impactul schimbărilor climatice

Pe lângă importanța descoperirilor legate de trecutul geologic al insulelor, studiul oferă și informații despre schimbările climatice din regiune.

Dr. Thomas a explicat că, în urmă cu zeci de milioane de ani, condițiile climatice din Atlanticul de Sud erau mult mai favorabile pentru dezvoltarea pădurilor tropicale, deși acestea erau mai răcoroase decât cele întâlnite în prezent în zonele tropicale.

Dr. Thomas a declarat că este posibil ca o schimbare a climei în favoarea unor condiţii mai reci şi mai uscate să fi dus la dispariţia pădurilor din Insulele Falkland. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel