Raluca Turcan a anunțat proiectele de la Cultură în cadrul TIFF: "Vom rambursa 30% din cheltuieli"
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan
Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan
Raluca Turcan, ministrul Culturii, a participat la un eveniment din cadrul Festivalului Internațional de Film din Transilvania. Aceasta a vorbit despre noile proiecte pe care instituția din subordinea ei le are în plan.

"Am avut plăcerea să particip la Panelul “România ca destinație pentru coproducțiile internaționale”, din cadrul Festivalului Internațional de Film din Transilvania. A fost o oportunitate deosebită de a explora avantajele și parteneriatele care pot consolida poziția României ca destinație preferată pentru cineaști. 

Talentul excepțional al profesioniștilor noștri și poveștile deosebite pe care le-au creat au atins publicul din întreaga lume și au câștigat recunoaștere internațională pentru dăruirea și priceperea lor. Cu toate acestea, recunoașterea internațională și premiile pe care le-am primit au fost umbrite de eforturile noastre de a gestiona programul cash rebate inițiat în 2018.

În ultimul an, am depus eforturi considerabile pentru a transfera acest program către Ministerul Culturii și a înființa Oficiul pentru Film și Investiții culturale, ca administrator al schemei de ajutor de stat și punte de colaborare între administrația publică și industriile creative și cred cu tărie că toate proiectele în așteptare vor fi analizate și soluționate în lunile următoare. 

Membrii Comisiei de Film au analizat deja primele de cereri de plată depuse în sesiunile trecute, iar oficiul de Film va efectua plățile aprobate în următoarele două săptămâni.

Îndeplinirea angajamentelor asumate față de producătorii locali și internaționali, precum și deschiderea noului apel de proiecte sunt pași esențiali pentru a face din România o locație de producție competitivă. 

În calitate de ministru al Culturii, este o bucurie să anunț că, după o pauză de trei ani și jumătate, noul apel pentru proiecte se va deschide pe data de 25 iulie 2024. În perioada 2024-2026, Ministerul Culturii, prin Oficiul de Film, va rambursa companiilor românești producătoare de film un procent de 30% din cheltuielile eligibile realizate pe teritoriul țării.

Guvernul va aproba, mâine, ultimele modificări ale programului de cash rebate, în urma unor consultări ample cu reprezentanții industriei.
Procedura aplicabilă noului apel de proiecte a fost publicată deja pe site-ul Oficiului de Film și va apărea în Monitorul Oficial în zilele următoare.

Cred că repornirea acestui program va determina marile producții internaționale să aleagă România, aducând beneficii nu doar industriei de film, cât, mai ales, economiei naționale. În perioada 2024-2026, estimăm că producția de film va atrage în România investiții directe de peste 350 de milioane de euro.

Mulțumesc tuturor celor prezenți, astăzi, E.S Dl. Nicolas Warnery, Ambasadorul Republicii Franceze în România, Martin Blaney, corespondent internațional, producătorilor Gabriela Suciu-Pădurețu, David Zitzlsperger, Vlad Rădulescu, Sophie Holland, director de casting, Anei Mirea, manager al Oficiului de Film,  pentru contribuția lor la promovarea și dezvoltarea culturii românești. 

De asemenea, îmi exprim recunoștința față de întreaga echipă TIFF! Eforturile lor au contribuit puternic la industria filmului românesc și au consacrat România pe harta festivalurilor internaționale de film." a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel