Data publicării:

Raluca Rotariu, terapeut în nutriție, evită glutenul, zahărul, alimentele procesate, prăjelile: Rețete în funcție de nevoile noastre zilnice

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Raluca Rotariu
Raluca Rotariu

DCNews publică, în a treia zi de Crăciun, ultima parte din interviul acordat de Raluca Rotariu, co-fondator Endofoodart și terapeut în nutriție. Are 24 de ani, a fost diagnosticată cu endometrioză stadiul trei și se află într-o permanentă căutare de rețete gustoase, necezurându-și vreodată gândurile despre această afecțiune.

Endometrioza este o boală care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece. Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este una dintre principalele cauze a infertilității feminine. „Am aflat că endometrioza nu dispare, ci se manageriază: prin alimentație, prin sport și cu ajutorul psihicului”, a spus, pentru DCNews, Raluca Rotariu. „Am început să caut informații despre ceea ce presupune conviețuirea cu endometrioza și am fost surprinsă să descopăr că nu există atât de multe informații precum mă așteptam, luând în considerare faptul că una din zece femei suferă de această afecțiune. Momentul în care Endofoodart a luat naștere a rămas și sunt convinsă că va rămâne permanent întipărit atât în mintea cât și în sufletul meu: eram în drum spre casă după ce tocmai terminasem cu consultul, căutam informații încontinuu pe telefon, negăsind nimic din ceea ce îmi imaginam eu că voi găsi, iar în disperarea momentului, m-am întors spre partenerul meu și i-am spus: Eu vreau să ajutăm noi. Ne documentăm, punem împreună toate lucrurile pe care știm să le facem, adunăm alături de noi o echipă și ajutăm pe toate cele trei planuri: alimentar, fizic și psihic. Așa a apărut Endofoodart: din dorința de a oferi femeilor un spațiu unde să fie ajutate pe toate planurile, unde să găsească sprijin și înțelegere și unde să se simtă în siguranță să vorbească despre această afecțiune”, a spus Raluca Rotariu, co-Fondator Endofoodart și terapeut în nutriție.

 

La masa de sărbători, fără preparatele tradiționale din porc

„Masă noastră de sărbători este alcătuită din preparate precum ouă umplute, sarmale, pui, multe legume și cu siguranță cozonaci. La masa noastră nu vor fi preparatele tradiționale din porc. Nu vom avea slănină, untură, tobă, cârnați, însă, din fericire, am învățat să le înlocuim cu alte preparate delicioase și să nu le mai simțim lipsa”, a spus Raluca Rotariu.

Recomandări pentru femeile cu endometrioză

Ca terapeut în nutriție, a fost întrebată ce recomandări are pentru femeile cu endometrioză. „Consider că cel mai important este să înțelegem că fiecare corp este diferit și fiecare din noi este cel care își cunoaște cel mai bine corpul. Așadar, este important să ne inspirăm de pe internet, să ținem cont de anumite sfaturi, de recomandări, însă cel mai important este să ascultăm de corpul nostru. Spre exemplu, un foarte bun antiinflamator este turmericul și, deși îl consum în mod regulat, sunt zile în care simt că nu este ceea ce corpul meu își dorește în mâncare. Este important că în acele momente să ținem cont de ceea ce corpul nostru ne transmite. Este important să evităm glutenul, zahărul, alimentele procesate, prăjelile și să mâncăm cât mai curat. Plecând de la aceste puncte cheie și ținând cont de ele la orice masă am prepara, recomandarea mea este de a adapta rețetele și alimentele în funcție de nevoile noastre zilnice”, a conchis Raluca Rotariu.

VEZI ȘI: Cel mai nociv obicei la care trebuie să renunți dacă ai endometrioză. Raluca Rotariu: Abia atunci au venit schimbările importante

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel