Data actualizării:
Data publicării:

Raiduri aeriere în sudul Libanului înaintea unei incursiuni terestre

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Agerpres
FOTO cu rol ilustrativ: Agerpres
Israelul încearcă o incursiune terestră în această săptămână, la un an de la începutul conflictului din Orientul Mijlociu.

Forțele speciale israeliene au efectuat raiduri țintite în zona de sud a Libenului pentru a colecta infornații și a cerceta terenul înainte de o posibilă incursiune terestră mai amplă care ar putea avea loc în această săptămână, au declarat surse pentru Wall Street Journal.

Raidurile, care au inclus intrarea în tunelurile Hezbollah situate de-a lungul frontierei, au avut loc recent, precum și în ultimele luni, făcând parte din efortul mai amplu al Israelului de a degrada capacitățile Hezbollah de-a lungul frontierei care separă Israelul de Liban, au declarat persoanele respective.

Astfel, calendarul oricărei acțiuni terestre s-ar putea schimba, au precizat persoanele respective. Israelul este supus unor presiuni puternice din partea Statelor Unite pentru a nu efectua o invazie majoră. Nu a fost imediat clar cât timp va încerca Israelul să păstreze teritoriul sau dacă incursiunea va fi mai degrabă o serie de raiduri mai mari.

Amir Avivi, un fost oficial militar israelian de rang înalt care continuă să fie informat de instituțiile de apărare, a declarat că o incursiune terestră a Israelului este iminentă și că raidurile fac parte din pregătire.

”IDF (n.r. armata israeliană) a făcut o mulțime de pregătiri pentru o incursiune terestră. În general, acest lucru include întotdeauna operațiuni speciale. Asta face parte din proces”, a spus Avivi.

Gruparea Hezbollah pare atât de slăbită încât dilema Israelului ar fi de fapt cât de departe ar trebui să meargă Israelul în Liban, a spus Avivi. Când și în ce condiții ar pleca Israelul rămân neclare, a spus el.

O incursiune terestră mai amplă ar fi extrem de provocatoare în regiune și ar reprezenta o nouă lovitură pentru o țară marcată de invaziile anterioare care s-au încheiat în 2000 și 2006.

Pe de altă parte, guvernul israelian este presat să creeze o zonă tampon pentru a opri atacurile Hezbollah care au forțat aproximativ 60.000 de persoane să își părăsească locuințele din nord și pentru a preveni un atac transfrontalier de genul celui condus de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie, de care mulți din țară încă se tem. Hezbollah amenință de ani de zile să invadeze părți din nordul Israelului.

Un înalt oficial israelian a declarat săptămâna trecută că țara speră să evite o invazie terestră. Cu toate acestea, Israelul și-a consolidat forțele în nord odată cu trecerea la lupta cu Hezbollah și acum are mai multe forțe pe acest front decât oriunde altundeva în țară.

Săptămâna trecută, șeful armatei israeliene a declarat trupelor că raidurile aeriene împotriva Hezbollah erau în pregătirea unei potențiale invazii terestre a Libanului, notează G4Media.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel