Rafturile, pline cu mere din Polonia și carne din Danemarca. Sorin Minea (Romalimenta): Nu e vorba de patriotism. Pur și simplu sunt înaintea noastră / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Sorin Minea, președintele Romalimenta, a vorbit despre importul masiv de produse din alte țări europene.

Sorin Minea, președintele Romalimenta, a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani“, la DC News, unde a vorbit despre importul masiv de alimente de pe piețele externe, alimente care ar putea fi produse și în România.

„Cum s-a ajuns în situația de a avea rafturile pline de mere aduse din Polonia, carne de de porc din Spania, pește de prin Bulgaria? Nu mai putem produce noi sau ce?“, a întrebat Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business.

„Banal, absolut banal! Polonezii sunt cei mai mari producători și exportatori de mere din Europa. În clipa în care ai cantități foarte mari, când știi să produci și ai zeci de livezi, faci comerț de mulți ani, întotdeauna o să fii mai bun pe piață. Ai normalizat merele, sunt toate de aceeași dimensiune, culoare și gust, ai filieră prin care le duci pe piață, ai prețuri atractive, câștigi piața. Nu e nici dumping, nici vina nimănui, nici patriotism. Sunt înaintea noastră.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Produsele marcă proprie din supermarket. Sorin Minea, Romalimenta: Cum poți să faci parizer de 8 lei din carne de 18-20 lei, pentru mine e un mister / video

Porc nu mâncăm din Spania, că în Spania e scump. Mâncăm, de obicei, din Danemarca și Polonia. Acum mai mulți ani, cam 85% din necesarul de porc îl aveam din piața românească. A apărut pesta porcină africană, a fost gestionată așa cum a fost gestionată, a explodat, suntem pe primul loc în Europa cu pesta porcină, nu mai avem efective de proci și am și agreat acest lucru. Piața neagră, acei porci din gospodăriile oamenilor, a explodat, iar acolo vorbim de piață de miliarde de euro.

Nimeni nu a avut interes să reformeze piețele, să facă producție, iar omul, dacă vrea să mănânce carne, mănâncă de peste tot. Eu lucrez de mult timp în domeniu și nu se poate diferenția o bucată de carne din România de una din Polonia și de una din Danemarca. E același gust. Până nu vom pune la punct pesta și nu vom dezvolta porcul, să nu ne așteptăm că se va schimba ceva“, a spus Sorin Minea, președintele Romalimenta.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Magazinele mici, alternativă la supermarketuri. Sorin Minea (Romalimenta): Doar un anumit tip. Astea au câștigat și afară / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel