Rafila vrea pachete de servicii preventive pentru femeile din România: Prelungirea duratei vieții active este singura posibilitate de menținere a creșterii economice
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat la o conferință de presă pe subiectul sănătății femeilor din România. Temele au privit menopauza femeilor trecute de 40 de ani, sănătatea și igiena femeilor din România, dar și pachetele de prevenție și informare a populației cu privire la conservarea cât mai îndelungată și eficientă a sănătății.

Potrivit mai multor specialiști, educația și prevenția sunt două dintre metodele cele mai eficiente pe termen lung prin care sistemul public de sănătate nu va ajunge blocat. La momentul actual, cadrele medicale sunt supraaglomerate în multe spitale din România, iar pe de altă parte, prevenția ajută și cetățeanul să evite frecventarea camerelor de spital sau a meselor de operație.

„Menopauza nu este o boală, este o condiție biologică normală care trebuie tratată cu atenție. După ce am studiat problema și din perspectiva studiilor sănătății publice, este clar că e o problemă care ne poate afecta individual dacă ești femeie. Poate afecta familia sau chiar comunitatea în care trăiești. Sunt multe lucruri care nu au fost discutate, iar lucrul cel mai simplu pentru noi este să informăm.

Cred că 3 sferturi dintre femei nu știu despre ce e vorba, iar de multe ori această remarcă legată de menopauză e folosită peiorativ. Trebuie să educăm și femeile adulte, iar evoluția demografică la nivel global ne arată că un sfert din femeile din lume sunt în această perioadă (...)

Prelungirea duratei vieții active este singura posibilitate de menținere a creșterii economice. Sunt multe studii în acest sens. Acest lucru este posibil când ai un anumit tip de bunăstare. Pentru femei, această perioadă a menopauzei este important să fie abordată cu înțelegere și profesionalism. Având în vedere faptul că CNAS este cea care rezolvă sau ar trebui să rezolve în măsura posibilităților problemele curative...În România, partea de prevenție e în grădina Ministerului Sănătății.

Cred că dezvoltarea unui pachet de servicii preventive care să includă o consultanță periodică pentru femei într-un anumit interval de vârstă și care să indice eventuale investigații și resurse terapeutice care să prevină cele câteva vulnerabilități care au fost menționate, fie că vorbim despre bolile cardio-vasculare, fie că discutăm despre sindromul urogenital sau osteoporoză. Cam acesta e punctul nostru de vedere.”, a precizat Alexandru Rafila, în cadrul conferinței de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel