Rafila vrea ca SMURD să treacă de la DSU, condus de Arafat din Ministerul de Interne, la Ministerul Sănătății
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Foto: Facebook Alexandru Rafila
Foto: Facebook Alexandru Rafila
Ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că serviciul de urgență SMURD trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății. 

”La DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne – n.red.) sunt profesioniști, e domnul Arafat, dar evident discutăm de o activitate medicală, iar responsabilitatea în fața opiniei publice și a lumii medicale este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri, SMURD e o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii medicale e absolut necesară pentru că nu funcționează separat. Ele funcționează integrat. Trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții la un moment dat”, a spus joi ministrul Alexandru Rafila, la o dezbatere publică.

Citește și: Rafila: Politica Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte preţurile la medicamente trebuie revizuită

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că politica de preţuri a Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte medicamentele ar trebui revizuită.

El a spus că cele 20 de fabrici de medicamente din ţară aduc aduc 1,5% din Produsul Intern Brut.

'Este foarte clar că actualul mecanism de natură economică nu este funcţional încât să facă atractivă această zonă a medicamentelor generice. Să nu uităm că 1,5% din PIB-ul României revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există în ţara noastră. Una singură mai avem şi noi în proprietate, statul român. Celelalte sunt private. Sunt acţionari români şi străini. Nu are niciun fel de importanţă. Funcţionează în România şi asta este bine, dar în mod evident trebuie să asigurăm funcţionarea acestei industrii care oferă un procent semnificativ din PIB.', a declarat Rafila.

'Politica de preţuri la nivelul Ministerului Sănătăţii cred că ar trebui puţin revizuită, pentru că noi ne găsim într-o situaţie paradoxală. Vrând să facem economii, plătim mai mulţi bani. Într-un mod foarte simplu: tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul care este mult mai scump. La finalul zilei plătim mai mulţi bani decât mai puţini bani. Este clar că aici trebuie să găsim un mecanism', a afirmat Rafila, la Conferinţa Naţională 'Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienţilor la medicamente'.

El a afirmat că trebuie găsită o soluţie rapidă care să permită accesul populaţiei la medicamente generice. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel