Rafila, negocieri cu sindicatele din DSP. ”Decizia a fost luată la nivelul Parlamentului, nu la nivelul Guvernului”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, se va întâlni cu sindicatele care reprezintă angajații din Direcțiile de Sănătate Publică.  

Ministril Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că se va întâlni cu sindicatele care reprezintă angajații din Direcțiile de Sănătate Publică, în contextul în care aceștia protestază la DSP-urile din țară, principala revendicare fiind majorarea salariilor, revendicare pe care o au, de asemenea, și cei de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate, scrie Agerpres.

Astfel, ministrul Rafila a precizat, pentru postul B1TV, că a luat legătura cu sindicatele relevante, care îi reprezintă pe cei din DSP-uri și că, miercuri, urmează să aibă loc o întâlnire la Ministerul Sănătății, subliniind că revendicările pe care le au cei care protestează sunt justificate.

”O criză economică prin care trece şi România, alături de alte ţări, nu este, poate, cel mai bun moment în care poţi să rezolvi foarte multe revendicări. Au început proteste la Casa Naţională şi casele judeţene de asigurări de sănătate.

Revendicările dânşilor au fost rezolvate, printr-o lege aprobată în Parlament. Ulterior, angajaţii din DSP-uri şi din cadrul Ministerului Sănătăţii au solicitat un tratament egal. Din acest punct de vedere, eu nu pot să nu înţeleg că revendicările lor sunt bazate pe o chestiune de principiu, pe care trebuie să o înţelegem, respectiv că sistemul de sănătate, fie că discutăm de administrarea sistemului de sănătate, fie că discutăm de asigurările de sănătate, trebuie privit în întregul lui şi, probabil, de aici a plecat nemulţumirea celor din DSP-uri”, a spus ministrul, conform sursei menționate.

Rafila: ”Pe calea dialogului”

Ministrul Rafila a subliniat că soluţiile propuse trebuie să fie aplicabile. Totodată, s-a declarat convins că ”pe calea dialogului”, a transparenţei şi a ”bunei credinţe în abordare” se va ajunge la o soluţie.

”E foarte important de înţeles că în acest context economic dificil soluţiile trebuie să fie aplicabile, nu trebuie să fie soluţii utopice. Şi un calendar pentru rezolvarea lor”, a spus Rafila.

Pe de altă parte, Rafila a remarcat că în situaţiile în care "se satisface o anumită revendicare" salarială, apar automat alte categorii cu revendicări similare.

”Până la urmă, decizia a fost luată la nivelul Parlamentului, nu la nivelul Guvernului. A fost vorba de modificarea unei legi, care permite acest lucru. O să încerc să găsim o soluţie care să fie şi raţională şi aplicabilă, în acelaşi timp”, a spus ministrul Sănătăţii.

Citește și: Protest spontan la Ministerul Sănătății, unde sunt cele mai mici salarii din Guvern. CNAS a întrecut MS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel