Data actualizării:
Data publicării:

Rafila ne recomandă în continuare masca de protecție. Decizia CCR nu are nicio legătură cu sănătatea publică

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Alexandru Rafila recomandă în continaure purtarea măștii (captură video)
Alexandru Rafila recomandă în continaure purtarea măștii (captură video)

Ministrul Sănătății ne recomandă să purtăm în continuare masca de protecție. Decizia CCR nu are nicio legătură cu sănătatea publică. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă un ”comportament precaut” în privința purtării măștii de protecție, chiar dacă CCR a declarat că OUG 192/2020, care prevedea obligativitatea acesteia, este neconstituțională. Mai mult decât atât, ministrul Rafila susține că se lucrează la o serie de scenarii în contextul în care se preconizează o ridicare a stării de alertă, ce este în România încă din mai 2020.

Cât privește purtatul măștii, referirea ministrului Rafila este făcută în special pentru spațiile închise. ”În continuare comportamentul precaut, utilizarea măştii, mai ales în spaţiile închise. E discuţia aceasta legată de constituţionalitatea unei ordonanţe de urgenţă. Constituţionalitatea şi o problemă formală, dacă vreţi, de procedură  nu au legătură cu sănătatea publică. Trebuie toţi să fim conştienţi să încercăm să limităm transmiterea, să ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi şi lucrul acesta ne va duce cât mai repede la normalitate. Eu vă încurajez să purtaţi masca în continuare până când ştiu sigur că situaţia din spitale a ajuns la normalitate şi practic transmiterea comunitară se opreşte în România. Este o recomandare. Eu cred că recomandările specialiştilor ar trebui să fie mai puternice în argumentaţie decât dezbaterile pe baza unei prevederi legată de o ordonanţă şi de constituţionalitate sau neconstituţionalitate ei”, a explicat ministrul Sănătății.

Ce scenarii au autoritățile pentru ridicarea stării de alertă

În ceea ce privește ridicarea restricțiilor, dar mai ales momentul la care se va întâmpla acest lucru, ministrul Rafila a precizat că ”se lucrează la scenarii, dar dacă lucrezi la scenarii nu poţi să ştii cu exactitate, pentru că dacă am ştii cu exactitate pentru că dacă am ştii cu exactitate, nu am mai lucra la scenarii”.

Totodată, acesta susține că aceste scenarii au câteva puncte de reper, pornind de la scăderea constantă a numărului de cazuri, dar mai ales a numărului de pacienți internați în secțiile ATI, astfel încât acestea să ofere argumentele nenecesare pentru ridicarea cât mai rapidă a restricţiilor. ”Nu vreau să ne angajăm la un termen. Termenul va fi generat dacă vreţi de modul de evoluţie a situaţiei în perioada următoare şi inclusiv de modul în care fiecare dintre noi ne vom comporta”, a afirmat Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel