Rafael Nadal scrie istorie la Roland Garros. A câștigat Openul Franței pentru a 14-a oară
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Nadal speră să joace la Australian Open, deși s-a accidentat iarăși: „Nu este la fel ca anul trecut”
Nadal speră să joace la Australian Open, deși s-a accidentat iarăși: „Nu este la fel ca anul trecut”
Moment istoric la Roland Garros. Rafael Nadal a câștigat Openul Franței pentru a 14-a oară


Norvegianul Casper Ruud, care a jucat prima sa finală de Grand Slam, duminică la Roland Garros, nu a reușit să furnizeze surpriza împotriva legendarului Rafael Nadal. Spaniolul mai scrie un capitol în istoria tenisului mondial, câștigând al 14-lea trofeu la Paris și al 22-lea Grand Slam din carieră.

Rafael Nadal și Casper Ruud nu se întâlniseră anterior niciodată într-un meci oficial, cu toate că tânărul norvegian s-a pregătit la Academia spaniolului, unde a avut ocazia să îl înfrunte pe ”matador”.



La prima lor confruntare, Nadal s-a impus cu 6-3, 6-3, 6-0, în doar 2 ore și 20 de minute




În fața unui public entuziast pe arena Philippe Chatrier, jucătorul de 36 de ani a avut o prestație agresivă în primul set, folosindu-și forehandul în forță cu un topspin deranjant, pentru a trece în avantaj după 49 de minute, cu un prim 6-3.

Nadal a devinit cel mai vârstnic campion de simplu masculin de la Roland Garros din istorie, depășindu-l pe compatriotul său Andres Gimeno, care a stabilit recordul în urmă cu 50 de ani.

Ducând bilanțul meciurilor jucate pe zgura pariziană la 112-3 și cucerind al 22-le titlu de Grand Slam, spaniolul s-a distanțat și mai mult de Novak Djokovic și Roger Federer în cursa succeselor la un turneu major, sârbul și elvețianul fiind la egalitate cu 20 de reușite.

Nadal, al cincilea favorit, care va urca luni pe locul 4 în clasamentul ATP, a trecut de vedetele din Top 10, Felix Auger-Aliassime, Novak Djokovic și Alexander Zverev, pentru a stabili o primă întâlnire ATP cu Ruud, numărul 8 mondial.

Victoria împotriva norvegianului a făcut ca spaniolul să devină doar al treilea jucător care obține patru victorii în Top 10 la un eveniment de Mare Șlem de la înființarea clasamentului ATP, în 1973. Mats Wilander la Roland Garros în 1982 și Federer la Australian Open în 2017 au mai reușit această performanță.

Revenire spectaculoasă în setul 2



După un început slab în setul secund, spaniolul a revenit de la 1-3, câștigând 5 game-uri la rând, impunându-se în schimburile mai lungi și reușind o serie de lovituri uimitoare pentru a-și adjudeca setul doi tot cu 6-3, după o oră și 42 de minute.

Cu acest al 14 titlul la Roland Garros, Nadal l-a egalat pe Carlos Alcaraz cu patru titluri câștigate în circuit, în 2022. El a câștigat anul acesta Openul Australiei, turneul pregătitor de la Melbourne și Abierto Mexicano Telcel. Spaniolul a mai bifat o premieră, fiind prima dată când a câștigat titlurile de la Australian Open și Roland Garros în același sezon.



Setul 3 a fost fără istoric

La cele 5 gameuri consecutive din setul doi, Nadal a mai adăugat altele 6, închizând finala cu un 6-0 categoric, în fața unui Casper Rudd neputincios.

Citește și...

Nadal nu ştie dacă va mai juca la un alt Roland Garros: Vom încerca să găsim soluţii pentru piciorul meu

Rafael Nadal va disputa duminică finala turneului de Mare Şlem de la Roland Garros, împotriva norvegianului Casper Ruud, însă tenismanul spaniol nu ştie deocamdată dacă va mai reveni, pe viitor, la competiţia pe zgură din capitala Franţei, pe care a câştigat-o de 13 ori până acum.

"Aş dori să vă dau un răspuns mai clar, dar momentan nu ştiu. Dacă există totuşi un lucru clar, e acela că mi-aş dori foarte mult să revin la Roland Garros încă câţiva ani, dar am o problemă la picior care nu îmi permite să mă antrenez foarte mult. Scopul meu este să revin aici, dar există posibilitatea să nu mai pot face asta. După acest turneu, vom încerca să găsim soluţii pentru piciorul meu. Sunt zile foarte grele, dar voi face totul pentru a continua să joc. Îmi voi oferi toate mijloacele pentru a veni din nou aici", a declarat Nadal într-un interviu difuzat duminică de televiziunea publică franceză.

Campionul spaniol suferă de 18 ani de o osteonecroză a osului navicular - sau scafoidul tarsian -, denumită şi sindromul Muller-Weiss, o maladie degenerativă "cronică şi incurabilă", din cauza căreia el fost nevoit să pună capăt sezonului 2021 în luna august, din cauza durerilor prea puternice.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel