Rafael Nadal, afectat de un sindrom puțin cunoscut. Ce știm despre boala de picioare de care suferă
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
O boală degenerativă foarte dureroasă despre care, însă, încă se cunosc foarte puţine: este sindromul care l-a oprit recent pe Nadal, punându-i în pericol participarea la Roland Garros.

O boală subtilă, cu cauze necunoscute, care nu dă simptome: este sindromul Müller-Weiss, cel care l-a oprit pe Rafael Nadal la turneul de la Roma şi care l-ar putea costa turneul său favorit, Roland Garros, programat să înceapă duminică, la Paris.

„Este o patologie atât de rară, încât până şi literatura este foarte rară”, explică dr. Umberto Alfieri Montrasio, şeful unităţii de specialitate picior şi gleznă a Institutului de Ortopedie IRCSS Galeazzi din Milano. „Uneori, este confundată cu o fractură”, apreciază specialistul.

Sindromul Müller-Weiss este o boală particulară: „Ce se ştie este că, în general, sexul feminin este mai afectat, cu o incidenţă de 70%, conform puţinelor studii efectuate până în prezent. Vârsta medie de debut a sindromului Müller-Weiss este în jur de 45 de ani”. Din acest motiv, cazul lui Nadal este si mai deosebit, având în vedere sexul masculin şi vârsta sa fragedă (n-are încă 40 de ani).

Această patologie este subtilă, nu dă simptome: atunci când se simt durerea şi dificultăţi de mişcare, este prea târziu. Uneori, este însoţită de o umflătură în interiorul mijlocului piciorului. O altă asociere este cea cu durerea de genunchi: „De asemenea, în acest caz nu cunoaştem tipul de asociere dintre durerea de genunchi şi sindromul Müller-Weiss, dar s-a observat că unii pacienţi au avut dureri la genunchi, probabil legate de susţinerea incorectă a piciorului”.

Terapia pentru Müller-Weiss presupune utilizarea diferitelor dispozitive: „Orteze, încălţăminte potrivită, branţuri ortopedice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel