Data actualizării:
Data publicării:

Raed Arafat și Alexandru Rafila, informații de ultim moment despre explozia de la magazinul de bricolaj din Botoșani

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Raed Arafat și Alexandru Rafila au prezentat cele mai noi informații legate de explozia de la Botoșani.

În municipiul Botoșani a avut loc o explozie urmată de incendiu la un magazin de bricolaj, a transmis ISU Botoșani. Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Raed Arafat și Alexandru Rafila au făcut primele declarații pe acest subiect la Antena 3 CNN.

Raed Arafat: "Situația este în dinamică. Echipele de la pompieri continuă căutarea în magazin"

"A fost activat planul roșu de intervenție. De la început, de când am aflat suntem în totală monitorizare, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu colegii de la Sănătate. În acest moment informațiile pe care vi le spun sunt în dinamică. Au fost evacuate peste 100 de persoane din magazin. Din ultima informație a noastră sunt 10 persoane rănite, toate conștiente, fără niciun deces la acest moment. Persoanele rănite sunt cu arsuri de grad 1 și 2 și cu alte leziuni traumatice din cauza exploziei. Au fost mobilizate două elicoptere pe lângă echipajele terestre de la ambulanță și de la SMURD, mai exact elicopterul de la Iași și cel de Galați. În același timp, la București sunt puse pe standby un avion medicalizat și un elicopter Black Hawk cu o capacitate de transport de 4 persoane în cazul în care va trebui să fie cineva transportat către București. În acest moment cel puțin una din persoanele care a fost rănite va pleca la Iași cu elicopterul. Situația este în dinamică. Echipele de la pompieri continuă căutarea în magazin. Intrarea în magazin a fost restricționată, pentru că trebuie evaluată după explozie structura clădirii.

Așadar, nu se mai poate intra, cu excepția echipelor de salvare. Situația este sub control. Planul roșu rămâne activat până la momentul în care se consideră că nu mai este nevoie de mai multe echipaje medicale la fața locului. Bineînțeles, colegii pot comunica continuu cum evoluează situația. Informațiile se pot schimba. Pompierii caută mai departe. Orice informație nouă va fi comunicată colegilor. Din informațiile pe care le avem vorbim de o explozie la centrala de gaz, mai multe date, ce s-a întâmplat acolo nu pot să vă spun. Mai e o informație, că toți cei răniți ar fi angajați ai magazinului. Bineînțeles, nu contează calitatea. Răniții sunt răniți, dar asta este ceea ce știm în acest moment. Clienții și restul angajaților au fost toți evacuați din magazin, peste 100 de persoane. Nu știm dacă au toate autorizațiile în regulă. Acest lucru este un aspect care va fi discutat ulterior. În acest moment toate forțele sunt concentrate pe salvarea de vieți. Apoi, discutăm celelalte aspecte", a declarat Raed Arafat.

Alexandru Rafila: "Dintre cei 10 pacienți, 4 au arsuri mai serioase, care afectează 10-15% din suprafața corporală"

"O parte dintre informații au fost luate de la domnul Arafat. În momentul de față pacienții sunt la Unitatea de primiri urgențe de la Botoșani. Sunt evaluați. Dintre cei 10 pacienți, 4 au arsuri mai serioase, care afectează 10-15% din suprafața corporală. Se pare că sunt de gradul 1 și 2. O să vedem mai departe, nu are rost să facem presupuneri. Așteptăm raportul medical. Am luat legătura și cu managerul de la Sf. Spiridon Iaşi, au făcut pregătiri acolo ca să preia eventualii pacienți care au nevoie de asistență medicală specializată în centrul de arși.

Rămâne de văzut dacă și mai ales câți dintre pacienții de la Botoșani o să fie duși la Iași. Suntem în legătură cu colegii noștri de acolo. (...) Trebuie să avem o tablou corect și concret al evaluării acestor victime. În mod evident, elicopterul de la Iași este pregătit. Așteptăm raportul, nu putem să dăm informații care nu corespund realității. Este o intervenție medicală multidisciplinară, nu doar din partea colegilor urgentiști. Sunt centre specializate în care acești pacienți vor fi îngrijiți dacă arsurile sunt mai profunde", a afirmat Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI: Explozie la un magazin de bricolaj, în Botoșani. 13 persoane sunt rănite, 4 în stare gravă, intubată/ video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel