Data actualizării:
Data publicării:

LIVE TEXT. Raed Arafat, noi restricții de Crăciun și Revelion? ANUNȚUL ZILEI

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Șeful DSU, Raed Arafat
Șeful DSU, Raed Arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat o declarație de presă pe tema măsurilor de restricție din România, de la ora 19:00.

LIVE TEXT

 

- A fost evaluată situația epidemiologică, motiv pentru care propunerea este de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile, păstrând măsurile actualmente, adăugând o singură măsură. Activitatea de transport pe cabluri pe pârtiile de schi va fi reglementată.

- Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil se va limita la 10. Telescaunele vor funcționa mai departe în condiții de normalitate. Restul reglementărilor se vor aplica la toate entitățile din stațiuni (restaurante, alte zone cu activități comune).

- În rest, toate măsurile, cu excepția închiderii piețelor, rămân valabile. Ne vom axa mai departe pe luarea unor măsuri zonale/locale acolo unde se impune și unde DSP-urile, împreună cu Comitetele județene pentru situații de urgență, vor propune.

- Să vorbim deschis despre ce urmează. Este foarte important ca fiecare dintre noi ca persoană ce va face, în familie ce va face. Situația nu este încă sub control și nu suntem într-o scădere consistentă. În București, numai în ultimele 2 zile am avut număr de cazuri aproape de 2.000. Este o presiune asupra sistemului sanitar. Acest lucru impune respectarea măsurilor recomandate și care rămân valide de fiecare cetățean.

- De sărbători, vă rog să vă gândiți la sănătatea dumneavoastră și familiei dumneavoastră. Încercați cât de mult posibil în acest an să limitați numărul celor cu care vă întâlniți de sărbători. Așa vom trece mai ușor după ce urmează să fie după sărbători și ne va permite ca sărbătorile de anul viitor să se desfășoare cât mai aproape de normalitate.

- Mâine la 10:00 are loc ședința de guvern prin care se va aproba Hotărârea de guvern prin care se prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile.

Întrebări

 

Î: Când va fi publicat Ordinul de Ministru?

R: Imediat cu Hotărârea de Guvern.

Î: Vor avea voie românii să petreacă în stradă de sărbători?

R: Nu, toate limitările rămân valabile. 

Î: Putem merge în vacanță la munte?

R: Cu respectarea restricțiilor, da.

Î: Cu colindul se poate merge?

R: Eu vă sfătuiesc să nu. Chiar dacă este o tradiție, mersul din casă în casă crește riscul de transmitere a virusului.

Î: Este permis tăiatul porcilor?

R: Nu scrie nicăieri că este interzisă această activitate.

Î: Se mențin restricțiile de circulație pe timpul nopții?

R: Da! Nu vor fi festivități cu sute de oameni care să se întâlnească pentru acest moment. Vor fi comentarii, dar acest lucru are importanță. Încă o dată, putem să punem foarte multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care nu respectă, cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol. Recomandarea este să se evite aceste acțiuni. Putem să ne bucurăm foarte bine și de Anul Nou, dar respectând regulile, pentru a ne fi mai ușor. Să nu intrăm la regrete când bunica se îmbolnăvește sau chiar o pierdem.

Î: Ar mai fi nevoie de măsuri în plus în Capitală?

R: Din ce știu, după o discuție cu Prefectul, au început să se intensifice controalele, primul pas. Bineînțeles, DSP București analizează situația și dacă vine cu propuneri pentru măsuri suplimentare se discută în Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Dar, analiza și evaluarea începe la DSP București.

Î: În Ilfov, DSP nu mai răspunde la telefon. Știți de această situație?

R: Se va verifica. O să discutăm cu colegii să vedem care este treaba și dacă acest lucru chiar este așa.

Î: Cât de mult este afectată activitatea CNSU de guvernul interimar?

R: Nu este afectată. Noi lucrăm la nivel de decizie în CNSU, la Hotărâri de Guvern și la Ordine la nivel județean, deci nu avem nevoie de ordonanțe de urgență. Toate aceste măsuri se reglementează în baza legii prin HG.

Î: Peste 3.000 de pastile la granița cu Bulgaria. Aveți informații de acest fel?

R: Oamenii să nu cumpere niciun medicament de pe internet sau de la necunoscuți. Contrabanda cu medicamente este o problemă veche și există. Oricând există problema cu aprovizionarea cu un medicament apar astfel de situații. Nu achiziționați medicamente de pe internet sau site-uri.

Î: Este posibil să avem noi măsuri de sărbători?

R: Noile măsuri n-au legătură cu guvernul interimar. La acest moment, legislația ne permite să luăm măsurile prin HG. Guvernul actual poate să emită HG.

Știrea inițială

 

Conducătorul DSU va face declarații la finalul ședinței CNSU din această după-amiază, a anunțat el. Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a vorbit despre ședință înaintea începerii acesteia, explicând că guvernul condus temporar de el nu poate lua decizii care să modifice prea mult prevederile din acest moment.

„În această după-amiază va avea loc ședința CNSU. De asemenea, e o analiză la nivelul comitetului de specialitate care vor determina decizii la nivel guvernamental. Guvernul interimar pe care îl conduc în acest moment nu poate să ia decizii care să modifice foarte mult prevederile stării de alertă în care ne găsim. Ca atare, în viitoare ședință de guvern vom adopta o hotărâre în care prelungim starea de alertă cu măsurile și indicatorii prevăzuți în cea precedentă”, a declarat premierul interimar, Nicolae Ciucă.

DC NEWS vă transmite în format LIVE TEXT declarațiile șefului DSU. Rămâneți alături de noi!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel