Raed Arafat: De ce scutim gravidele să poarte centură? Salvează vieţi
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 21 iun 2022, 16:37
WhatsApp
foto Facebook Raed Arafat
Centura de siguranţă este obligatorie pentru că salvează vieţi, a spus Raed Arafat.

„Cel mai bine e să prevenim accidentul. DSU, de când s-a înfiinţat, a avut un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel - prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat”, a spus Arafat.

„Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură. De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? De ce scutim gravidele să poarte centură? O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a spus şeful DSU.

De asemenea, Raed Arafat a mai spus că numărul de accidente rutiere a crescut în ultimii ani. Astfel, dacă intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau în 2018 de 17.837, în 2021 acestea au ajuns la 23.191, majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulanţă.

El a vorbit totodată despre un program european, aplicat prin IGSU, prin care 700 de conducători auto din serviciile de ambulanţă şi 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventivă.

G Ad:

„Acesta este un prim proiect, să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele. Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el”, a mai spus Raed Arafat la conferinţa internaţională „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”.

 

Arafat: Ideea geamandurilor distribuite pe litoral e ucisă şi s-a terminat

 

Amintim că șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat, săptămâna trecută, referindu-se la geamandurile cu cruce roşie distribuite pe litoral, că 'ideea este ucisă' şi că 's-a terminat'. 

Întrebat la Palatul Parlamentului cine a venit cu ideea geamandurilor care au stârnit dezbateri în ultima vreme, Arafat a spus:

'Pe nişte geamanduri care au fost cinci la număr, puse undeva. Care este problema? De ce faceţi un subiect care este fără obiect. Ideea e ucisă şi s-a terminat. Gata!'. Raed Arafat a menţionat că 'era nevoie' de aceste geamanduri şi a refuzat să mai răspundă la alte întrebări pe subiect.

Raed Arafat afirmase, în legătură cu geamandurile cu cruce roşie distribuite pe litoral, că scopul lor este 'semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani', iar criticile apărute în presă şi pe reţelele de socializare cu privire la această iniţiativă sunt 'nefondate'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro