Data actualizării:
Data publicării:

Rădulescu (BNR), după legile lui Zamfir: Vă cocoșează mai rău!

Autor: Andrei Itu | Categorie: Economie
WhatsApp

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate din BNR, a făcut comentarii despre Legile anti-cămătărie inițiate de senatorul Daniel Zamfir și avocatul Gheorghe Piperea.

'Dupa ce am scris despre inca o lege a tandemului Zamfir-Piperea respinsa de CCR, am realizat ca am omis sa discut cea mai grava consecinta a acribiei cu care cei doi se lupta cu principiile de drept, in general, si cu drepturile normale ale creditorilor, in special. Exista un cost insemnat al acestor initiative, pe care il platesc TOTI cei care se imprumuta: prima de risc.

Nicaieri in lume nu sunt conepute legi atat de inepte, sau, cel putin, ele nu ajung sa treaca de parlament si sa fie oprite in extremis, de curtea constitutionala. Daca ar intra in vigoare, legi de asemenea factura ar produce pierderi mari sistemului financiar al tarii - care nu au corespondent in nicio alta tara civilizata. De aceea, bancile sunt obligate sa ia in calcul probabilitatea ca asemenea legi sa intre in vigoare (cum a fost, de altfel, cazul legii privind darea in plata, declarata neconstitutionala dupa 6 luni cat a produs efecte).

Si cum iau in calcul asta? Stabilesc o prima speciala de risc. ent si sa fie oprite in extremis, de Curtea Constitutionala. Daca ar intra in vigoare, legi de asemenea factura ar produce pierderi mari sistemului financiar al tarii - care nu au corespondent in nicio alta tara civilizata. De aceea, bancile sunt obligate sa ia in calcul probabilitatea ca asemenea legi sa intre in vigoare (cum a fost, de altfel, cazul legii privind darea in plata, declarata neconstitutionala dupa 6 luni cat a produs efecte). Si cum iau in calcul asta? Stabilesc o prima speciala de risc, care se adauga la costul creditului.

Culmea nerusinarii este ca tocmai autorii monstruozitatilor legislative care genereaza prima de risc sunt cei care plang cu lacrimi de crocodil pe umerii debitorilor, pe care ii spoliaza bancile. E ca in bancul in care impingi o baba pe scari si o intrebi de ce se grabeste...
Asa incat, cetateni care mergeti sa luati un imprumut de la banca, tineti minte ca, atunci cand veti plati dobanda la credit, 20-30-50 de lei din rata lunara se datoresc incompetentei sau poate relei credinte a celor doi care sustin fara rusine ca va apara pe voi. Nu va apara! Va cocoseaza mai rau!' a scris Eugen Rădulescu, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel