Data publicării:
Radu Tudor: Rusia primeşte un mesaj clar. Nu vă atingeţi de România
Radu Tudor a explicat ce înseamnă pentru România prezența trupelor americane.
Radu Tudor, analist militar, a explicat ce înseamnă pentru România prezența trupelor americane, dar şi ce mesaj transmite SUA către Rusia prin acest demers. „Să nu creadă românii că, dacă vin trupele americane, ne pregătim de război. Nu, este exact invers”, a spus Radu Tudor.
Întrebat ce mesaj este transmis acum spre Rusia, în contextul în care România devine „o adevărată fortăreață”, Radu Tudor a oferit următorul răspuns: „Nu vă atingeți de România! Nu încercați niciun fel de agresiune, niciun fel de provocare la adresa României, pentru că aici pe teritoriul acestei ţări sunt trupe americane. Orice posibil conflict pe care Rusia ar vrea să îl declanșeze în spaţiul nostru ar fi, de fapt, un conflict cu SUA. Atunci, dacă un singur militar american va fi rănit sau ar avea de suferit din cauza unei agresiuni din afara ţării, atunci acel conflict va fi direct cu SUA”, a spus Radu Tudor la Antena 3.
„Prezența lor în România asta vrea să demonstreze că funcționează articolul 5 din tratatul de la Washington, care este baza juridică a NATO, toţi pentru unul şi unul pentru toţi. Au zis că vor fi aici, sunt aici ca să ne apere, este cea mai bună veste. Să nu creadă românii că, dacă vin trupele americane ne pregătim de război. Nu, este exact invers. Dacă vin trupele americane, ne pregătim pentru pace, ne întărim apărarea şi cel mai bun efect al prezenței lor este descurajarea Rusiei”, a mai spus Radu Tudor.
Nicolae Ciucă, despre Rusia: Suntem pregătiți să facem față oricăror provocări
Toată lumea este îngrijorată în legătură cu acțiunile Rusiei, însă diplomația trebuie să prevaleze unei soluții militare, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Întrebat, la Antena 3, dacă agresivitatea militară a Rusiei ar putea să ne ducă într-o realitate periculoasă pentru România, premierul a răspuns: „Putem să vedem cât se poate de clar că există o creștere a dispozitivului militar al Federației Ruse atât la granița de est a Ucrainei, cât și în Peninsula Crimeea și în Belarus. Este, de asemenea, foarte clar că toate aceste dispozitive nu fac parte din scenariile normale ale exercițiilor militare și, de altfel, discuțiile care au fost publice până în momentul de față, solicitările care au fost publice, ne lasă să înțelegem că dispozitivul militar este pregătit pentru ceva anume”.
Totuși, prim-ministrul consideră că diplomația trebuie în continuare să prevaleze unei soluții militare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News