Radu Tudor, mesaj către Iohannis, Dragnea, Tăriceanu: Dărâmați acest zid până când nu va cădea peste noi
Jurnalistul Radu Tudor și-a manifestat îngrijoararea față de situația de potențial conflict în care se află România după declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.
"Dezbaterea de ieri seară din Comisia LIBE a Parlamentului European a certificat o ruptură serioasă între Comisia Europeană și Guvernul României. Până acum s-a vorbit de un dialog mai aspru și de faptul că ambele părți mai au de parcurs etape ale informării reciproce pentru a se evită inevitabilul. Ei bine, aseară acest lucru s-a produs. Adică inevitabilul. Un avertisment serios din partea prim vicepreședintelui Comisiei Europene, Franș Timmermans. Un olandez social-democrat, din aceeași familie politică din care face parte și PSD", a scris jurnalistul oe blogul său.
"Am serioase îndoieli"
Radu Tudor amintește că urmează o nouă dezbatere importantă la care va lua cuvântul și premierul Viorică Dăncilă. "Deși are 9 ani de experiență că europarlamentar, am serioase îndoieli că actualul premier poate aduce argumente solide, într-o discuție liberă, fără hârtii din care să citească, într-o engleză cursivă, în favoarea cabinetului sau. Și implicit în favoarea României", a mai scris Tudor.
Populisme cu efect previzibil
Radu Tudor spune că acesta este cel mai dur examen al coaliției de guvernare. "Guvernarea PSD-ALDE, cu bune și cu rele, se confruntă azi cu cel mai dur examen de la preluarea puterii. Ruptură de restul Europei, retorică anti-UE, populismele atât de prezente în limbajul multor politicieni români, invocarea politicianistă a expresiilor ceaușiste de tip “suveranitatea, independența, înaltă poartă, impunerea din strainatate” și altele demonstrează un fapt : între București și Bruxelles se ridica un zid. În locul dialogului intens ce a lipsit cu desăvârșire până azi, fără turnee diplomatice în marile capitale europene din partea liderilor guvernării, cu zero contacte personale cu liderii social-democrați și liberali din Europa, izolarea și conflictul erau inevitabile", a menționat jurnalistul.
Salvarea, prin dialog ferm
Am convingerea că printr-un dialog ferm, inteligent și plin de substanță, ambele părți ar avea argumente pentru a-și valida partea lor de adevăr. România – în privință abuzurilor oribile săvârșite, Comisia Europeană – în privință slabelor și insuficientelor lămuriri primite de la București în privință modului de stopare a abuzurilor.
Cine alimentează conflictul
Tudor apreciază faptul că principala cauză a rupturii București-Bruxelles o reprezintă retorica și "acțiunea inconștientă a unor politicieni ce alimentează Comisia Europeană cu tot soiul de informații îndoielnice, cu cifre măsluite, cu acuzații elucubrante care până să se infirme produc efecte devastatoare. "E vorba despre oameni care prin vocația lor profesională și personală au făcut rău toată viață lor. Asta fac și azi, altceva nu știu. Cu toate cauzele obiective și subiective ale conflictului București-Bruxelles, mă simt nevoit să trag un serios semnal de alarmă. La 11 ani de la aderarea la UE, cu doar 3 luni înainte că România să preia președinția Consiliului UE, asperitățile trebuie netezite și nu amplificate", a mai spus Tudor.
Responsabilitatea liderilor, uriașă
Jurnalistul adaugă în final că cei care conduc azi România, care au primele poziții în stat, au o responsabilitate uriașa. "Peste orgolii și interese personale, peste conflicte de natură politică, peste nervii de moment și dorință de a da replici usturătoare și ieftine, cei 5-6 din fruntea statului sunt obligați de funcția lor să detensioneze situația. Să caute acele soluții inteligențe și eficiente pentru că România să nu ajungă în situația Ungariei, condusă de un Orban Viktor inconștient pe drumul tulbure și plin de neprevăzut al jocului curvesc la două capete, Est-Vest. Nu le lipsește nimic celor care conduc azi România pentru un dialog intensificat cu liderii UE, pentru aplanarea conflictului București-Bruxelles. Au privilegii uriașe, au pârghii, au funcții, au bani, au toate mecanismele statului la dispoziție. Creier să fie și dorință de a stopa alunecarea României spre o zonă a incertitudinii, a sentimentelor de tip naționalist-ceaușist cu damf estic, a distrugerii vocației europene a României moderne de la 1848 încoace. Dărâmarea zidului București-Bruxelles trebuie să fie prioritatea politică nr 1 a României. Domnilor Iohannis, Dragnea, Tăriceanu – dărâmați acest zid până când nu va cădea peste noi. Atunci va fi prea târziu", a scris Radu Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News