Urmărește emisiunea live
Radu Pescar (PMP) propune impozit pe profit de 16% pentru multinaţionale, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Vicepreşedintele PMP Radu Pescar propune modificarea taxării companiilor multinaţionale.

Vicepreşedintele PMP Radu Pescar, antreprenor în industria mobilei şi secretar general al patronatului confecţionarilor de mobilă, propune modificarea taxării companiilor multinaţionale, pentru a nu mai exista cazuri de aşa-zisă optimizare fiscală prin care acestea sfârşesc mai mereu să nu-şi plătească impozitele către statul român.

Mai precis, Radu Pescar propune ca multinaţionalele să plătească un impozit de 16% pe profit, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri

1Dacă dorim să protejăm capitalul românesc într-o competiţie până acum inegală cu marile companii străine, trebuie să stabilim nişte reguli care să li se aplice tuturor. Dacă IMM-urile sunt impozitate cu 1% din cifra de afaceri, la fel trebuie să impozităm şi marile multinaţionale. Asta înseamnă un impozit de 16% la un profit mediu de 7%. În felul acesta, Bugetul de stat ar câştiga miliarde de euro anual şi competiţia economică ar fi corectă. În judeţul Mureş, spre exemplu, toate companiile mari deţinute de străini sunt pe minus, adică au pierderi raportate, şi, totuşi, continuă să funcţioneze împotriva oricărei logici economice. Ne spun că, pentru fericirea românilor, rămân aici şi pierd milioane de euro în fiecare an. Or, asta înseamnă că, de fapt, se exportă profiturile”, a declarat Radu Pescar, preşedinte PMP Mureş. 

În opinia PMP, coaliţia parlamentară de guvernământ formată din PSD, PNL şi UDMR ar trebui să abroge creşterea taxării IMM-urilor din România în legea de aprobare a OUG 16/2022 prin care a fost modificat Codul Fiscal fără o dezbatere reală şi fără a se ţine cont de punctele de vedere ale antreprenorilor români. 

„OUG 16/2022 este proba că acest Guvern este împotriva românilor de rând şi împotriva capitalului românesc. Reorganizarea taxării microîntreprinderilor s-a realizat fără cap. Impozitarea cu 1% a IMM-urilor este foarte mare prin comparaţie cu procentul plătit de multe societăţi mari cu capital străin. Acel prag de 1% care ar trebui păstrat obligatoriu pentru toate microîntreprinderile este avantajos prin raport cu birocraţia internă. Românii aleg acest impozit pauşal ca să nu aibă probleme cu Fiscul, care caută mereu nod în papură. Este o variantă mai bună şi pentru statul român în cazul IMM-urilor, pentru că altfel costurile aferente controalelor pentru verificarea bilanţurilor contabile ale firmelor ar creşte exponenţial”, a punctat Radu Pescar. 

PMP atrage atenţia că suntem într-un climat economic foarte problematic, ca dovadă că numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu 16% în prima jumătate a lui 2022 faţă de aceeaşi perioadă din 2021 (când existau restricţii pandemice), iar pierderile cauzate statului să se majoreze cu 36%. 

„Noi avem, la nivel naţional, conform datelor Camerei de Comerţ, aproximativ 711.000 de microîntreprinderi, care garantat plăteau, până la OUG 16/2022, 1% din cifra de afaceri şi ele nu trebuiau controlate, pentru că aceste se plăteau automat. Dacă nu se abrogă taxarea suplimentară, şi deţinătorii de IMM-uri vor începe să facă eforturi să minimizeze profitul raportat preferând varianta cu 16%. ANAF-ul se va trezi în situaţia că va avea încasări mai mici anul viitor decât în 2022 chiar dacă taxele şi impozitele cresc”, a concluzionat Radu Pescar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel