Data publicării:

Radu Leca, întâmplare la sală cu un bunic: La 78 de ani e fit, numai mușchi. Face saună, merge cu bicicleta și mănâncă 1250 de calorii / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Psihoterapeutul Tedy Creștin, psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu au vorbit, în cadrul emisiunii „Ultrapsihologie", de pe DC News și DC News TV, despre depresie și anxietate în cazul vârstnicilor și cum pot fi acestea evitate. 

Depresia și anxietatea la persoanele vârstnice pot avea manifestări specifice, dar pot include și simptome similare celor întâlnite la persoanele mai tinere. Este important să observăm și să recunoaștem aceste semne, deoarece anxietatea și depresia pot afecta calitatea vieții și sănătatea generală a persoanelor în vârstă.

Psihoterapeutul Tedy Creștin și psihologul Radu Leca au explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, de ce este important ca vârstnicii, odată cu ieșirea la pensie, să aibă reguli și programe. 

„Am observat că vârstnicii de la țară duc mult mai bine această perioadă de bătrânețe decât cei de la oraș. Ei sunt angrenați în tot felul de activități prin curte, cu animale. Există acea comunitate din care fac parte.", a spus Ramona Dumitru Popescu. 

„Este vorba de activități. La mine la sală vine un domn pe care l-am cunoscut. Îl cheamă Eduard și are 78 de ani. Este fit, numai mușchi, mușchi, mușchi. L-am întrebat: „Domnul Eduard, ce vârstă aveți?". Mi-a răspuns:„78". L-am întrebat: „Și ce faceți dumneavoastră la sală?”

Zice: „Uite, Radu, eu vin în fiecare zi și după ce fac sală, mă duc și fac saună ca și alți clasici în viață. După care, mă duc cu bicicleta până acasă și mănânc 1250 de calorii. Uite cât de bine arăt. Nu am Alzheimer, nu mă doare capul, nu mă dor încheieturile, îmi fac toate exercițiile în fiecare zi, nu împing mai mult de 30 kg în sala de forță și sunt foarte mulțumit și fericit cu mine”.

Ai nevoie de program ca să fii sănătos mental, real.”, a spus Radu Leca. 

„Absolut. Deja trăim într-o societate care este mai conștientă de acest lucru, de oameni de care, întâmplător, ne-am ciocnit și noi la sală. Lumea și-a făcut niște obiceiuri mai sănătoase. Dar ești fit, mergi în fiecare zi la sală, dar pentru ce faci toate astea? Atunci, ca să ai un motiv, intervin familia, dacă ești încă în activitate, mergi la un serviciu, la o firmă, dacă ai niște sensuri, te implici în niște activități pentru că trebuie să ai o motivație.", a spus psihoterapeutul Tedy Creștin. 

 

3. Tedy Creșt... (tedy-crestin-la-ultrapsihologie_38503200.jpg)

Tedy Creștin, invitatul săptămânii la Ultrapsihologie

 

„Oamenii sunt fericiți când au reguli și programe"

„Oamenii sunt fericiți când au reguli și programe. Setul de reguli și de programe, indiferent de vârstă, te ajută să conștientizezi importanța vieții pentru tine, indiferent de vârsta ta.

Este adevărat că odată cu ieșirea din câmpul muncii, această izbire de zidul social îți poate provoca elemente disfuncționale profunde, emoționale, care te conduc într-o zonă de reflexie care te transformă în cea mai proastă varianta a ta. Dar de ce să faci asta când avem mare, munte, țară și prieteni. Cât timp mai avem.

Pe vremuri, era un filmuleț care se numea „Cuibul de viespi”. Minunat film! Acolo s-a explicat un lucru extraordinar: cel mai mare eveniment de la noi de pe stradă sunt înmormântările. Toată lumea iese să vadă cine a murit. Nu trebuie să te îndrepți către zona aceea de fatidic, în schimb, trebuie să te îndrepți către dezvoltarea personală, cărți, citit, mers la munte, mers la mare, mers cu trenul. Există acum cluburi de seniori, minunate din toate punctele de vedere.

Vârstnicii noștri, care au clădit actuala Românie, au nevoie să înțeleagă un lucru foarte simplu: importanța menținerii legăturii cu familia reprezintă baza lor de activitate pozitivă, familia în variantă pozitivă.”, a spus Radu Leca la emisiunea „Ultrapsihologie", de pe DC News și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel