Radu Banciu, atac la Bogdan Aurescu:  Chiar atâta curaj vă lipsește?
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Radu Banciu, revoltat de atitudinea lui Bogdan Aurescu
Radu Banciu, revoltat de atitudinea lui Bogdan Aurescu
Radu Banciu a comentat întâlnirea dintre Bogdan Aurescu și cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, care a avut loc în urma în tensiunilor, după ce UDMR a cerut autonomia Ținutului Secuiesc. 

"La un momnet dat, Aurescu a pomenit și de Trianon, așa în treacăt, din punctul meu de vedere, n-avea de ce să o facă, pentru că asta nu e o discuție pe care să o retezi așa în câteva formule, mai ales că este un Tratat actual. În istorie nu este ca în politica, nu înseamnă că dacă anii au trecut, tratatele se îngălbenesc în timp și nu mai au valoare. Ele sunt în continuare în vigoare și trebuie să le respecte.

Statul maghiar știe foarte bine că la intrarea in Uniuninea Europeană s-a angajat să le respecte, evident, Peter nu a spus altceva, pentru că era om uns cu toate alifiile. N-a venit la București să ne zică “Vreți să vă transmit ceva? Noi nu respectăm de aici înainte nici un Tratat".  Nu. El a vorbit civilizat, a transmis că minoritatea română din Ungaria are toate drepturile din lume. N-am auzit niciodată nici  de minoriatatea românească de acolo, nici de drepturile ei. Habar n-aveam că românii sunt ținuți în puf în Ungaria, că au de toate acolo. 

Aurescu nu a avut  curajul să ridice problema autonomiei Transilvaniei
 

Dacă tot v-ați întâlnit de ce n-ați discutat punctul cel mai arzător al relației româno-maghaire din ultimii 150 de ani, anume proiectul UDMR care tot trece, conform politiceineoilor români deja de ani buni, 15-20 de ani, și încearcă să devină lege. O enclavizare până la urmă a teritoriului României. Kelemen Hunor ne-a tras de urechi, Peter Szijjártó i-a atras atenția de câteva ori lui Bogdan Aurescu, dar nici unul din reprezentanții marii națiuni maghiare nu au convenit că ar trebui să vorbescă și despre asta ca să stim și noi, să avem o opinie clară, venită de la dânșii. Era legal ce făceau acolo?"

Dacă tot s-a deschis subictul ăsta nu puteam să întrebăm și noi, domnule Aurescu, în calitate de ministru de Externe... Chiar așa?! Sunteți Ministru de Externe, de zici că sunteți jurnalist. Chiar atâta curaj vă lipsește? Ce vă costa să îl întrebați pe mai hârșitul dumneavoastră omolog: Domnule Peter, cum vedeți chestiunea asta, că era să treacă, dacă nu făcea un teckling Preșdentele României?", a spus Radu Banciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel