Data publicării:

"RADET-ul ăla mare ca în Bucureşti nu mai are şanse". Bulai spune de ce a fost construit, de fapt, sistemul centralizat

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
FOTO: Facebook/Nicusor Dan
FOTO: Facebook/Nicusor Dan

Sociologul Alfred Bulai avertizează cu privire la sistemul centralizat de încălzire din Bucureşti şi spune că acesta nu mai este fezabil, oricât de multe investiţii s-ar face în repararea sa. 

"Mi-e frică de faptul că România nu e deloc pregătită să treacă la schimbări. Atenţie, oricât mi-ar spune mie oricine vrea să spună orice, încălzirea electrică costă mai mult decât aia pe gaze. Că place sau nu, e de domeniul evidenţei asta. S-or inventa tehnologii noi, habar nu am. Problema e că dacă în ţara asta spui oamenilor că nu mai au voie cu lemne, că le pui tot felul de sume colosale, şi nici gaze, atunci crede-mă că investiţia e imensă. Costă foarte mult să tragi reţea electrică de mare putere", a declarat Alfred Bulai cu referire la ce scrie în PNRR. 

"RADET-ul ăla mare ca în Bucureşti nu mai are şanse în lumea contemporană"

"Dacă iei bugetul Bucureştiului, e al treilea, la nivel naţional, după bugetul ţării şi după bugetul asigurărilor de sănătate. A tot crescut. Dacă iei banii care se strângeau în 30 şi ceva de ani, doar sumele alocate la RADET, făceai super încălzire centralizată în Bucureşti. În realitate, e un coş în care se aruncă bani. Nici măcar nu e ideea de a schimba sistemul. Schimbăm ţevile vechi, ok, dar sistemul e tot ăla. Şi nu ai cum să nu ai pierderi dacă mergi cu agentul termic 5 km, cu apa caldă. Să fim serioşi. 

Sistemul comunist mergea pe o logică a comunismului. Era totul al statului. Apa şi curentul erau destinate industriei, şi colateral se dădeau şi populaţiei. De aia preţurile erau mici la populaţie. Când nu mai ai industrie... 

În anii 2000, mi-a povestit un viceprimar din sudul României că RADET-ul la el în oraş merge perfect. Dar e închis. Pentru că a fost planificat pentru industria oraşului, şi acum produce curent mai mult decât poate folosi. La fel şi la apă caldă. Şi atunci e închis. Pentru că a fost gândit pe mare capacitate. Ăla a fost deştept, a făcut centrale de bloc, proiect cu Banca Mondială. 

Faza este următoarea. Iniţiativa primarului acolo a fost deşteaptă. A susţinut să se facă centrale de bloc, de cartier. S-a întâmplat ceva. Asta acum 15-20 de ani. E vorba de a înţelege dacă sistemul mai are şanse sau nu. RADET-ul ăla mare ca în Bucureşti nu mai are şanse în lumea contemporană. Şi nici nu va mai fi legal curând, din punct de vedere al UE", a mai precizat sociologul. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel