Racheta Vega-C mai stă la sol încă un an. S-au găsit probleme la motor
Racheta Vega-C nu va fi lansată prea curând.
Agenția Spațială Europeană (ESA) a confirmat luni că lansarea rachetei europene Vega-C a fost amânată până cel puțin la sfârșitul anului viitor, după ce au apărut probleme în timpul unor teste recente, potrivit Agerpres.
După lansarea inaugurală dn iulie 2022 care s-a dovedit a fi un succes, primul zbor comercial al rachetei europene Vega-C a eșuat în decembrie anul trecut la portul spațial european din Guyana Franceză. Misiunea a fost încheiată după ce Vega-C a deviat de la curs la câteva minute după lansare din cauza unei probleme la motorul Zefiro 40, care propulsează cea de-a doua treaptă a rachetei.
Această lovitură majoră pentru programul spațial european a determinat ESA să creeze o comisie independentă de anchetă. Ulterior, în iunie, a fost detectată o nouă anomalie în timpul unui test care viza pornirea statică a motorului Zefiro 40 cu un nou material. Duza care a cauzat defecțiunea a fost grav deteriorată, conform indicatiilor ESA și partenerilor săi.
Comisia a recomandat o reproiectare a duzei respective și efectuarea unor teste suplimentare înainte ca Vega-C să poată fi utilizată în scopuri comerciale. Principalul contractor pentru Vega-C este compania italiană Avio.
ESA a declarat luni la Paris că acest proces de remediere va dura mai multe luni, precizând că nu va exista o nouă lansare a rachetei Vega-C până cel puțin la sfârșitul anului viitor.
În martie, agenția spațială încă spera la o lansare înainte de sfârșitul acestui an. ESA se bazează pe Vega-C și pe lansatorul Ariane 6, de dimensiuni mai mari, pentru a face programul spațial european mai competitiv. Racheta Ariane 6 este succesoarea Ariane 5, utilizată din 1996.
Vega-C reprezintă o îmbunătățire a rachetei Vega, care a transportat sateliți ușori în spațiu începând cu anul 2012. Potrivit ESA, Vega-C poate transporta o sarcină cu aproximativ 800 de kilograme mai mare, are costuri de operare mai reduse și poate livra încărcături pe orbite aflate la diferite altitudini.
Racheta Ariane 6 a fost și ea afectată de probleme. În august, prima lansare planificată a fost amânată din al patrulea trimestru al acestui an pentru anul viitor. Zborul inaugural era programat inițial pentru 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News