Data publicării:

Racheta Ariane 6 a Europei, în sfârșit pregătită pentru lansare

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Noua rachetă Ariane 6 a Europei este pregătită pentru prima sa lansare săptămâna viitoare, purtând cu ea speranțele continentului de a recâștiga accesul independent la spațiu și de a face față concurenței acerbe din partea SpaceX, compania lui Elon Musk.

După patru ani de întârzieri, cea mai puternică rachetă de până acum a Agenției Spațiale Europene (ESA) este, în sfârșit, programată să decoleze de la portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, la ora 15:00 (18:00 GMT) pe 9 iulie, potrivit Phys.org.

De la ultimul zbor al predecesorului său, Ariane 5, în urmă cu un an, Europa nu a mai fost capabilă să lanseze sateliți sau alte misiuni în spațiu fără a se baza pe rivali precum firma americană SpaceX. Kourou a fost locul de lansare pentru rachetele rusești Soyuz timp de mai bine de un deceniu, înainte ca Moscova să le retragă după invazia Ucrainei în 2022.

Mai târziu în acel an, lansatorul Vega-C a fost pus la sol după un eșec la lansare. Întârzierile la primul zbor al Ariane 6, programat inițial pentru 2020, au agravat criza.

"Tot ce putea merge rău, a mers rău. Ariane 6 este crucială pentru Europa. Este absolut esențial pentru europeni să aibă acces independent la spațiu.” a spus șeful ESA, Josef Aschbacher.

După luptele din cadrul programului de 4,5 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari), industria spațială europeană a observat cu emoții pregătirile pentru lansare. O „repetiție generală umedă” la sfârșitul lunii trecute a parcurs toate procedurile de lansare, până în momentul dinainte de aprinderea motoarelor pe rampa de lansare.

A mers „foarte bine, ca un ceas elvețian,” a spus Toni Tolker-Nielsen, directorul interimar al transportului spațial ESA, adăugând că nu există nimic care să pună la îndoială data lansării.

Ariane 6 va plasa sateliți pe orbită geostaționară, care pare staționară datorită vitezei de rotație a Pământului la 36.000 de kilometri deasupra Terrei.  Etajul superior al rachetei, alimentat de motorul Vinci, se aprinde după decolare pentru a plasa sateliții pe orbită înainte de a cădea în Oceanul Pacific, o caracteristică specială pentru a preveni resturile spațiale.

Prima lansare a Ariane 6 va folosi două boostere, spre deosebire de cea cu patru boostere programată pentru decolare la mijlocul anului viitor. Cu toate acestea, boosterele și alte părți ale rachetei nu sunt reutilizabile, spre deosebire de racheta Falcon 9 a SpaceX. Miliardarul Musk a criticat în repetate rânduri Ariane 6 pentru că nu este reutilizabilă.

Răspunsul european a fost că nu ar avea sens economic ca racheta să fie reutilizabilă, deoarece a fost proiectată pentru mult mai puține lansări decât Falcon 9. Racheta va efectua inițial nouă lansări pe an, mult mai puțin decât Falcon 9, care a reușit 14 lansări doar în luna mai.

Zborul inaugural al rachetei va transporta 18 obiecte mai mici, inclusiv microsateliți universitari și experimente științifice. Primul zbor comercial este programat pentru mai târziu în 2024, cu încă 14 lansări planificate în următorii doi ani.

Un aspect pozitiv pentru Ariane 6 este că afacerile spațiale sunt în plină expansiune. Suma cheltuită pe lansatoare, sateliți și alte părți ale economiei spațiale este preconizată să crească la 822 miliarde de dolari până în 2032, de la 508 miliarde de dolari anul trecut, conform firmei de consultanță Novaspace. Dar acest lucru nu a fost încă suficient pentru a face Ariane 6 profitabilă.

Ariane 6 are deja un carnet de comenzi pentru 30 de misiuni. "Este absolut fără precedent pentru o rachetă care nu a zburat încă.” a spus Stephane Israel, CEO al furnizorului de servicii de lansare Arianespace.

Cu toate acestea, cu doar câteva zile înainte de zborul inaugural, operatorul european de sateliți meteorologici EUMETSAT a anulat planurile de a folosi Ariane 6 în favoarea Falcon 9 a SpaceX, invocând „circumstanțe excepționale”. Philippe Baptiste, șeful agenției spațiale franceze CNES, a numit acest lucru "o zi foarte dezamăgitoare pentru eforturile spațiale europene”.

Confruntată cu o concurență atât de dură, provocarea pentru Ariane 6 va fi să supraviețuiască într-o "piață care are nevoie de rachete”, a spus CEO-ul ArianeGroup, Martin Sion. La urma urmei, Ariane 6 este „lansatorul suveranității Europei,” a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel