RABLA Tractoare 2024. Ce valoare are voucherul dat la schimb și ce se poate casa
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată tot ce trebuie să știe micii agricultori despre Programul Rabla Tractoare 2024, o noutate în România!

Prin programul „Rabla pentru tractoare”, fermierii pot primi o finanțare de până la 30.000 de euro. Conform bugetului recent aprobat al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), programului i-au fost alocate 500 de milioane de lei pentru anul 2024, echivalentul a aproximativ 100 de milioane de euro.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a venit cu mai multe precizări la DC News:

"Pentru prima dată. Administrația Fondului pentru Mediu finanțează și Rabla pentru tractoare, pe lângă Rabla Auto, pentru micii agricultori. Acum suntem în perioada în care scriem un Ghid de finanțare. Mecanismul va fi extrem de simplu. Casezi o rablă și vei primi un voucher pentru achiziția unui tractor. Valoarea maximă a tractorului o să fie undeva la 55.000 de euro, nu mai mult. Discutăm aici de o schemă de ajutor de stat, pentru că mergem pe o finanțare pe producători agricoli, în care vor beneficia de un grant de la AFM în cuantum de 20.000 de euro.

Cu acești 20.000 de euro își achiziționează un tractor și utilajele necesare tractorului și, dacă dorește ceva mai performant, la fel, pune diferența și își poate lua ceva mai bun. De reținut este faptul că aici, discutând de o schemă de ajutor de stat, obligatoriu vor avea și o cotă de cofinanțare. deci nu vor primi integral suma. Intensitatea ajutorului de stat diferă în funcție de județul de proveniență. 65%, 75%, 85%... diferă de la județ la județ. E directivă dată de Consiliul Concurenței pe fiecare județ în parte. Este o schemă pe care noi doar o punem în aplicare.

Se casează doar tractoare?

Bogdan Chirieac a intervenit: Deci eu sunt fermier. Am un tractor vechi...

Laurențiu Neculaescu: Nici nu trebuie să casați tractorul vechi. Puteți să casați o rablă, o mașină veche, o Dacie veche... Nu tractorașul vechi, că poate-l mai folosiți! Puteți să vă luați un tractor de până la 55.000 de euro cu un ajutor de 20.000 de euro din partea AFM.

Bogdan Chirieac: Și dacă vreau să-mi iau un tractor de 70.000 de euro?

Laurențiu Neculescu: Păi nu puteți. Pragul maxim este de 55.000 de euro... E ca la Rabla pentru mașini. Dacă îți permiți să-ți cumperi un S Class nu mai veni la noi pentru 10.000 de euro.

Mai multe informații, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel