Rabla pentru sobe. Românii care stau la curte primesc vouchere de câte 10.000 de lei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, în cea mai recentă ședință de guvern, lansarea programului „Rabla pentru sobe” dedicat locuitorilor din comunele din 27 de județe din România.

Cu un buget generos de 500 de milioane de lei, acest program vine în sprijinul celor care doresc să-și îmbunătățească sistemele de încălzire pentru locuințe, conform prevederilor Legii montane nr. 197/2018. Ministrul a subliniat că programul se află într-o etapă avansată de pregătire și ar putea fi lansat în această primăvară, oferind astfel o soluție viabilă pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și a eficienței energetice în comunitățile rurale.

Până la 10.000 de lei pentru echipamente de încălzire în acest an

După validarea observațiilor primite în urma discuțiilor cu reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, concentrate mai ales pe normele de siguranță la incendiu, s-a hotărât extinderea listei de echipamente și cheltuieli care pot fi considerate eligibile în cadrul programului "Rabla pentru sobe". Aceasta include și costurile pentru instalarea unui coș de fum adecvat, scrie Agrointeligența.

Aflat în ultima fază de pregătire, programul urmează să fie lansat în curând, cu scopul țintit de a furniza noile echipamente beneficiarilor până în sezonul rece al acestui an. În vederea facilitării implementării acestuia, se va dezvolta și o aplicație informatică dedicată de către AFM.

Beneficiarii programului vor primi finanțări de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, având un plafon maxim de 10.000 de lei, TVA inclus, pentru fiecare aparat de încălzire destinat unei gospodării. Ministrul Fechet a subliniat importanța acestui program, menționând că apelul pentru înscrieri și instalarea sobelor va fi deschis înainte de venirea iernii, asigurând astfel că beneficiarii se vor putea bucura de noile echipamente în sezonul rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel