”Rabla pentru becuri”. Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 29 noi 2022, 15:15
WhatsApp
foto gov.ro
foto gov.ro
Guvernul va aproba, marţi, o hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului „Rabla pentru becuri”, prin care cetăţenii vor primi vouchere la achiziţionarea unor becuri noi cu led, mai performante din punct de vedere al consumului de energie electrică.

De asemenea, va fi aprobată alocarea sumei de 500 milioane lei, destinată înlocuirii becurilor şi lămpilor vechi de la iluminatul public stradal.

„O altă hotărâre de guvern importantă este cea prin care modificăm bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Practic, este acea hotărâre de guvern prin care punem în aplicare decizia luată pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică, de care vor beneficia cetăţenii şi comunităţile locale. Prin decizia de astăzi, asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu led, mai performante şi economice. Practic, îl putem numi programul 'Rabla pentru becuri, a anunţat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern de marţi.

Totodată, comunităţile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal, care constă în alocarea sumei de 500 milioane lei pentru înlocuirea lămpilor vechi cu altele pe bază de led. Ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

În luna septembrie a acestui an, ministrul Mediului, Barna Tanczos, anunţa că AFM a elaborat Ghidul programului „Rabla pentru becuri”.

„Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru 'Rabla pentru becuri'. (...) Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei', a precizat Barna Tanczos în 22 septembrie. Acesta a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la 'Rabla pentru electrocasnice'. 'Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70%, şi cu acel voucher şi becul vechi predat poate să achiziţioneze becuri noi, care reduc consumul semnificativ în gospodărie', notează Agerpres.

Citește și...

Anamaria Marin (Enel), ponturi tari despre frigider, încărcătoare, centrală termică. Metode prin care reducem consumul de energie cu până la 40%

Anamaria Marin, Head of Marketing B2C, Enel X România, are numeroase recomandări, care, fiind aplicate, vor duce la facturi mult mai mici.

„Omenirea resimte nevoia unui consum inteligent, astfel încât să ajute la reducerea costurilor pe care le poate avea în contextul actual al pieței. A consuma eficient înseamnă automat un consum mai mic de energie electrică, iar acest lucru va duce și la o reducere a deșeurilor. Impactul reducerii deșeurilor se vede direct în amprenta de carbon pe care noi o lăsăm. Dacă reducem cantitatea de energie electrică, atunci costurile noastre pentru plata facturilor de utilități se vor reduce automat”, a spus Anamaria Marin, Head of Marketing B2C, Enel X România, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCBusiness. 

„Eficiența energetică este procesul prin care reducem cantitatea de energie electrică pentru a folosi și a utiliza în continuare aceleași produse și servicii. Eficiența energetică înseamnă, de asemenea, o reducere a risipei de energie electrică”, a spus Anamaria Marin, dând ulterior un exemplu cu un bec. „Putem folosi un bec o anumită perioadă de timp, cu un anumit consum. Dar dacă schimbăm calitatea becului sau clasa energetică a becului respectiv, cu același consum de energie electrică putem utiliza acel consumator o perioadă mai lungă de timp sau, dacă păstrăm aceeași perioadă de timp, reducem cantitatea de energie electrică pe care o consumă”, a explicat Anamaria Marin.

Întrebată, ulterior, ce pot face consumatorii în casele lor pentru a reduce consumul de energie, dar în același timp să fie păstrat și un anumit confort, Anamaria Marin a oferit mai multe exemple. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?