Data publicării:
'Rabla Local' - Data limită până când te poți înscrie pentru a beneficia de 3.000 de lei
Programul Privind Casarea Autovehiculelor Uzate este un alt program finanțat din Fondul pentru Mediu menit să diminueze poluarea cauzată de traficul auto.
Acest program este complementar Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus și are ca scop eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare.
În cadrul acestui program, suma prevăzută pentru un autovehicul mai vechi de 15 ani este de 3.000 de lei. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat că va elimina până în anul 2026 aproximativ 250.000 mașini cu o vechime de peste 15 ani. Acest program va fi implementat cu ajutorul unităților administrativ-teritoriale.
Bugetul pentru anul acesta este de 240 de milioane de lei, buget ce va permite casarea a aproximativ 100.000 de autovehicule uzate.
În cadrul acestui program, persoane fizice nu sunt obligate să achiziționeze un autoturism, ci doar să caseze un autovehicul mai vechi de 15 ani pentru a beneficia de suma de 3.000 de lei.
Acest program este implementat cu ajutorul celor 500 de unități administrativ-teritoriale care s-au înscris în cadrul programului și au semnat contractele de delegare cu AFM, lista regăsindu-se pe site-ul instituției - https://www.afm.ro/main/programe/casare_auto_uzate/2023/lista_uat_program_rabla_local.pdf.
În această perioadă se desfășoară sesiunea de înscriere pentru persoanele fizice. Până la momentul actual, s-au înscris în aplicația informatică 24.863 de persoane fizice pentru a casa 25.512 de autovehicule.
De asemenea, persoanele care doresc să se înscrie, mai au timp până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).
După înscriere, AFM va transmite lista cu persoanele fizice înscrise către primăriile participante în cadrul Programului, iar ulterior, persoana fizică va transmite documentele, conform procedurii interne a primăriei care va fi publicată pe pagina de internet a acesteia.
Citește și - Începe a doua etapă de înscriere la Rabla Clasic cu o nouă serie de oferte avantajoase
După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuți din bugetul local).
Administrația Fondului pentru Mediu acordă stimulentul pentru casare, cu titlu de finanţare, fără a depăşi suma de 2.400 de lei pentru fiecare autovehicul uzat casat în cadrul Programului. Astfel, în cadrul acestui program, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primește un stimulent în valoare de 3.000 lei, din care, suma de 2.400 lei este alocată din Fondul pentru mediu și suma de 600 lei susținută din bugetul local.
Beneficiarul stimulentului de casare se angajează că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News