Data actualizării:
Data publicării:

Qatarul - Perla Golfului Arab

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

E.S. Abdullah bin Nasser AL-HUMAIDI, ambasador al statului Qatar în România, a transmis DCNews un articol emoționant prilejuit de  Ziua Națională a acestui stat. 

Iată textul scris de E.S. Abdullah bin Nasser AL-HUMAIDI,  pentru DCNews:

Statul Qatar își sărbătorește Ziua Națională, în fiecare an, la data de 18 decembrie, aniversând fondarea sa de către Șeicul Jassim bin Mohammed bin Thani în 1878. Prima menționare a numelui Qatar a fost pe harta desenată de către Ptolemeu, acesta având două forme scrise în limba latină - Qatara sau Katara.

În ciuda dimensiunii reduse a statului Qatar și a populației sale mici, acesta a fost capabil să-și găsească un loc privilegiat între statele lumii datorită înțelepciunii conducerii sale și susținerea acesteia de către popor, dar și prin adoptarea unor planuri de dezvoltare durabilă care i-au adus prosperitate și dezvoltare, devenind prima țară în ceea ce privește ponderea pe cap de locuitor a venitului național, conform statisticilor Băncii Mondiale. Acesta a atins aproximativ 129 de mii de dolari, iar produsul intern brut (PIB) a ajuns la 210 miliarde $ în anul 2017, conform World News Bourse. Banca Mondială se așteapta ca acest nivel să continue la nivel international și în 2019, pe fondul redresării economice și capacității economiei qatareze de a se adapta tuturor modificărilor și provocărilor cu care se confruntă, atât cele legate de blocada impusă de cele trei țării vecine, membre în cadrul Consiliului de cooperare pentru statele arabe din Golf și Egiptul, începând din vara anului 2017, cât și a fluctuațiilor prețurilor energiei și instabilitatea politică din Orientul Mijlociu.

Cu câteva zile în urmă, Qatarul a decis să se retragă din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), respectându-și obligațiile

internaționale ca oricare alt membru al organizației, concentrându-se însă pe creșterea producției de gaze naturale de la 77 la 110 milioane de tone pe an, devenind astfel prima țară la nivel mondial în acest domeniu.

Statul Qatar se situează de asemenea în top în regiune în ceea ce privește calitatea educației , lipsa șomajului, creșterea economică, sistemul de sănătate, oferind gratuit cetățenilor săi tratament, energie electrică și apă și fără a percepe taxe pe activitățile acestora. Anul trecut, Qatarul a ocupat locul zece în lume, în topul celor mai bune economii emergente. În ceea ce privește Indexul Libertății Economice la nivel mondial pentru anul 2017, publicat de către Herting Foundation, Statul Qatar a câștigat cinci poziții, ocupând locul 29 și înregistrând 73 de puncte dintr-un total de 100 de puncte.

De menționat că statul Qatar s-a clasat pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește exportul de Gaz Natural Lichefiat (GNL), sau echivalentul unui sfert din această producție la nivel mondial a cinci țări, și anume Qatar, Australia, Malaezia, Algeria și Nigeria. În ceea ce privește exporturile de gaz natural, Qatarul a ocupat locul al treilea la nivel global.

Qatarul ocupă de asemenea locul al patrulea la nivel mondial în domeniul producției de produse petrochimice, reușind, datorită politicilor sale economice rationale, transformarea veniturilor din petrol și gaze într-o bogăție prin investiții, activele sale depășind 320 miliarde de dolari. Ziarul New York Post notează că Autoritatea de Investiții din Qatar, care a fost înființată acum13 ani, derulează afaceri în companii americane și europene de pe patru continente, fiind cel de-al zecelea cel mai mare Fond Suveran de Investiții din lume. Fondul sprijină compania Qatar Airways, care coordonează Aeroportul

Internațional Hamad, și și-a extins flota la 196 de aeronave, având ca destinații peste 150 de țări.

Raportul Forumului Economic Mondial de la Davos pentru perioada 2015-2016 a arătat că statul Qatar se află în fruntea țărilor arabe și s-a clasat pe locul al patrulea în lume în ceea ce privește calitatea învățământului superior. Este prima țară araba și cea de-a 49-a pe plan internațional în ceea ce privește viteza internetului și de ani de zile a fost clasată pe primul loc pentru cel mai bun sistem de sănătate între țările arabe.

Qatarul se situează pe primul loc între țările arabe și pe locul 33 la nivel mondial, conform Raportului Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare, dezvoltare economică și de mediu din 2016.

Potrivit OCHA, statul Qatar se află pe primul loc în lume în ceea ce privește ajutorarea populațiilor care se confruntă cu războaie și crize, iar numărul beneficiarilor programelor de caritate ale Qatarului a atins peste 5 milioane de persoane afectate de războaie, dezastre și crize din Siria, Yemen, Palestina, Somalia, Myanmar, Nepal și altele.

Alteța Sa Regală, Șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, emirul statului Qatar a primit ștafeta simbolică de la președintele rus Vladimir Putin în luna iulie a acestui an pentru a organiza Cupa Mondială a FIFA în 2022. Printre surprizele acestui eveniment sportiv se numără primirea a peste 40 de mii de fani la bordul navelor de croazieră dintre cei 1,5 milioane care vor participa la Cupa Mondială. Aceste manifestări sportive caută să devină cele mai de succes din istoria acestui eveniment.

Începând cu anul 2008, statul Qatar a adoptat o viziune cuprinzătoare pentru dezvoltare națională 2030, aceasta fiind cadrul pentru pregătirea strategiilor naționale și a planurilor operaționale menite să transforme Qatarul într-o țară dezvoltată capabilă să realizeze o dezvoltare durabilă și să asigure o viață decentă pentru poporul său, generație după generație.

Toate aceste realizări în statul Qatar nu au fost realizate numai datorită resurselor energetice, ci și datorită înțelepciunii, planificării, încrederii guvernării în poporul său, adoptarea unei politici externe echilibrate și active care se străduiește să facă din statul Qatar Perla Golfului Arab, în ciuda provocarilor climatului politic la care este expus Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel