Data actualizării:
Data publicării:

Qatarul critică acuzațiile de corupție venite din partea UE și pune la îndoială viitorul cooperării energetice

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Abdullah Ghatasheh/ Pexels
Fotografie de la Abdullah Ghatasheh/ Pexels

Statul Qatar consideră că recentele restricții pe care Parlamentul European le-a adoptat împotriva sa sunt ”discriminatorii” și se bazează pe ”informații inexacte”.

Qatar a criticat Parlamentul European pentru interzicerea reprezentanților statului din Golf la instituție, avertizând că această mișcare ”discriminatorie” ar putea dăuna cooperării UE-Qatar. Aceştia amintesc că UE este dependentă și de Doha, inclusiv din punct de vedere energetic.

Săptămâna trecută, Parlamentul European le-a interzis reprezentanților din Qatar să intre în incintă și a suspendat proiectele legislative referitoare la țară, care includ liberalizarea vizelor și vizitele planificate. Mișcările au urmat acuzațiilor de corupție care implică încercări de a influența oficialii din Parlament, caz în care s-au făcut deja mai multe arestări.

”Decizia de a impune o astfel de restricție discriminatorie... va afecta negativ cooperarea regională și globală în materie de securitate, precum și discuțiile în curs despre sărăcia energetică și securitatea globală”, a declarat un diplomat din Qatar într-o declarație citată de Politico. Declarația a adăugat că decizia ”demonstrează că europarlamentarii au fost induși în eroare în mod semnificativ”.

”Este regretabil că unii au acționat pe baza unor prejudecăți preconcepute împotriva Qatarului și și-au făcut judecățile pe baza informațiilor inexacte, mai degrabă decât să aștepte încheierea anchetei”, se arată în comunicat. 

Țările UE au apelat din ce în ce mai mult la Qatar în încercarea de a diversifica aprovizionarea cu energie și de a compensa deficitele din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. Germania chiar a semnat luna trecută un contract pe 15 ani pentru importurile de gaze naturale lichefiate (GNL). Doha a furnizat anul trecut un sfert din importurile de GNL ale UE.

Autoritățile belgiene au acuzat patru persoane cu legături cu Parlamentul, inclusiv unul dintre vicepreședinții instituției, Eva Kaili, de ”organizare criminală, corupție și spălare de bani” din cauza acuzațiilor că au acceptat plăți în schimbul susţinerii Qatarului în Parlament.

De atunci, Kaili a fost retrasă din funcţie, în timp ce autoritățile au efectuat raiduri în cel puțin 20 de case și birouri din Belgia, Grecia și Italia în ultimele zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel