Putinka, desertul preferat al grecilor. Rețeta senzațională care te cucerește pe loc
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Olya Kobruseva)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Olya Kobruseva)
Putinka este un desert foarte iubit în Grecia, care va intra repede și în "grațiile" românilor. Iată cum se prepară delicioasa prăjitură.

Ingrediente

Pentru blat

1 cană de pesmet fărâmiţat fin
¾ cană de zahăr
1 cană de suc de portocale (aprox. 3 portocale stoarse)
1 cană de nuci tăiate mărunt
1 lingură de unt
10 gr de praf de copt
4 ouă
2 linguriţe de scorţişoară

Pentru cremă

2 cutii de lapte condensat îndulcit
6 pahare de apă
10 linguri de amidon de porumb

Pentru sirop

1 cană de zahăr
1 ½ căni de apă

Cum se prepară

Blat

Într-un castron sau cu mixerul batem ouăle cu zahărul şi pe urmă cu untul. Adăugăm pesmetul, praful de copt, sucul de portocale şi scorţişoară şi, după ce se omogenizează, oprim mixerul şi adăugăm şi nucile şi amestecăm apoi cu lingura, ca să nu se fărâmiţeze nucile. Răsturnăm într-o tavă adâncă (eu am folosit una de dimensiuni 25x35 cm). Coacem la cuptor preîncălzit la 180 de grade aproximativ 20 de minute, până se rumeneşte aluatul. Scoatem din cuptor şi lăsăm să se răcească în timp ce preparăm siropul, potrivit retetegrecesti.gr.

Sirop

Punem toate ingredientele pentru sirop într-o cratiţă şi lăsăm să fiarbă 10 minute din momentul în care începe să clocotească. Luăm cratiţa de pe foc, lăsăm 1-2 min să se odihnească şi turnăm puţin câte puţin siropul cald peste aluatul rece. Lăsăm să se absoarbă siropul bine şi ridicăm blatul pe margini cu grijă ca să intre siropul pe dedesupt.

Cremă

Punem amidonul de porumb într-un castronaş şi îl dizolvăm cu un pahar de apă. Într-o cratiţă, dizolvăm laptele condensat îndulcit cu apă şi încălzim amestecând încontinuu, până începe să fiarbă. Imediat cum începe să fiarbă, adăugăm amidonul de porumb dizolvat şi îl luăm de pe foc continuând să amestecăm până se îngroaşă crema. O turnăm peste prăjitură şi ornamentăm pe deasupra cu puţine nuci tăiate mărunt şi scorţişoară.

BONUS: Karidopita, prăjitură grecească

Ingrediente

 3 ouă
 150 ml ulei
 100 ml lapte
 250 g zahăr
 4 g scorțișoară măcinată
 0.5 g nucșoară dată pe răzătoarea cea mai mică
 1 bucată cuișoare măcinată
 150 g pesmet (preferabil de la pâine neagră)
 7 g praf de copt
 150 g nuci măcinate
 răzătura de la o jumătate de lămâie

Sirop

 200 g zahăr
 200 ml apă
 2 batoane de scorțișoară
 50 ml coniac sau brandy

Cum se prepară

Se amestecă ouăle, uleiul, laptele, zahărul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele. Într-un castron separat se amestecă pesmetul, nucile (păstrăm o parte pentru decor), praful de copt și coaja de lămâie. Amestecul de ingrediente uscate se adaugă peste amestecul de ouă, potrivit retete.unica.ro.

Într-o tavă de copt (aproximativ 30×20) se întinde aluatul uniform. Se coace timp de 40 de minute sau până trece testul scobitorii. În timp ce prăjitura se coace la cuptor, se face siropul. Toate ingredientele pentru sirop se amestecă într-o crăticioară și se aduc la fierbere. Apoi se oprește focul.

Prăjitura se lasă la răcit circa 30 de minute înainte de a fi secționată în romburi direct în tavă. Aceste tăieturi vor ajuta ca prăjitura să se însiropeze uniform. Siropul se reîncălzește și se toarnă peste prăjitură. Karidopita se lasă se se odihnească (ideal ar fi peste noapte) pentru ca prăjitura să absoarbă tot siropul. Prăjitura se decorează cu nucă tocată și răzătură de lămâie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel