Putin vs. Wagner. „Bucătarul a reușit să-și sperie clientul“. Hartmann, despre rebeliunea care a arătat cât de șubrezită e Rusia
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a făcut radiografia discursului lui Vladimir Putin.
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a ținut luni seară un discurs în fața națiunii. Liderul de la Kremlin a vorbit în principal despre rebeliunea organizată de Evgheni Prigojin, șeful Wagner. Potrivit lui Putin, rebeliunea armată ar fi fost înăbușită în orice caz. "Și-au pierdut mințile", a spus Putin despre cei care organizat totul.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, H. D. Hartmann, analist de politică externă, a făcut o radiografie a discursului susținut de președintele Federației Ruse în urma rebeliunii eșuate a grupului de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin.
Hartmann: Fostul bucătar a reușit să-și sperie clientul
„Discursul lui Vladimir Putin, un discurs de 5 minute și 20 de secunde, adresat statului rus și națiunii ruse, nu a făcut decât să cimenteze impresia că ceea ce s-a întâmplat cu rebeliunea militară a Grupului de mercenari Wagner și a lui Prigojin a fost clar o lovitură pe care puterea sa autocratică a primit-o. Ceea ce s-a întâmplat în Rusia în ultimele 72 de ore a pus o problemă fundamentală celor care realizează gravitatea evenimentului.
Din punct de vedere al securității, s-a observat că puterea președintelui Putin, autocratul de la Kremlin, cunoscut pentru mișcările sale bruște, cum ar fi războiul împotriva Ucrainei, poate fi, foarte ușor, pusă în discuție. Priigojin, fostul bucătar, a reușit să-și sperie clientul.
În plus, discursul președintelui Putin exprimă și un element foarte ferm. Vladimir Putin a decis, fără niciun fel de negociere, ca acest grup de mercenari Wagner să fie dezmembrat. Putin a transmis membrilor grupului că au 2 soluții. Ori intră direct în civilie, ori vor trebui să semneze jurământul de credință sub steagul armatei regulare ruse, ceea ce înseamnă desființarea Wagner.
În acest moment, Grupul Wagner își construiește o bază militară în Belarus, iar ea va avea 25 de kilometri pătrați. Se va afla 200km depărtare de granița Belarus cu vestul, iar conform unei analize de la BBC, fostul șef al Statului Major britanic a declarat că această nouă bază Wagner poate constitui o amenințare directă la adresa stabilității Poloniei și țărilor baltice“, a explicat H. D. Hartmann.
„Putin nu poate permite existența grupului Wagner în Rusia“
„Mișcarea făcută de Vladimir Putin nu reprezintă decât ultimul cuvânt al țarului, lăudând pacifismul națiunii ruse, lăudând unitatea, faptul că nu s-a tras un singur foc de armă. Totuși, să nu uităm că trupele Wagner au ucis 13 piloți ai armatei regulare ruse. În momentul în care acest lucru s-a întâmplat, eu am spus că respectivele crime nu vor fi iertate, iar statul rus nu va ierta uciderea pe teritoriul Rusiei, de către un rus, a unor soldați și ofițeri ai armatei regulare ruse. Acest eveniment e motivul principal pentru care Putin nu poate permite existența și continuitatea Grupului Wagner în Rusia. Soluția oferită de Lukașenko nu reprezintă decât o clară încercare de detensionare a situației, o soluție absolut temporară.
25 de kilometri pătrați de bază militară poate fi atacată foarte ușor de armata regulară rusă. Nu cred că, atât Șoigu, cât și Gherasimov, vor ierta această rebeliune militară. Ca atare, președintele Putin a avut ultimul cuvânt, și-a reafirmat puterea autocrată. Anterior, Prigojin a vorbit, a explicat câteva din elementele care au dus la rebeliune și ce s-a întâmplat odată cu retragerea Wagner și dezescaladarea promovată de Lukașenko. Argumentele lui Prigojin sunt extrem de labile, iar ele s-au dorit mai mult o justificare în fața unui fenomen care va lua amploare. Statul rus va replica prin lege și va lua măsuri de pedepsire a Grupului de mercenari Wagner.
Se observă cât de ușor un stat condus de tip autocratic poate să sucombe unui tip de agresiune internă militară sau paramilitară. Wagner a reușit să traverseze 800 de kilometri, până aproape de Moscova, fără să fie opriți de nimeni. Faptul că nimeni nu a înțeles exact ce se întâmplă în acea zi, faptul că toată lumea a realizat că Prigojin este instabil, că anumite vârfuri din Wagner și-au dat seama că puterea lor militară poate să ducă la un șantaj la adresa statului rus, sunt elemente ce pot fi discutate.
Faptul că statul rus este extrem de șubrezit de războiul de agresiune împotriva Ucrainei, ordonat de Vladimir Putin, a fost dovedit prin ceea ce s-a întâmplat cu rebeliunea militară Wagner. În următoarele săptămâni vom vedea ce se va mai întâmpla, pentru că, după discursul lui Putin, consiliul de securitate al Federației Ruse s-a reunit sub comanda lui și se așteaptă decizii ferme. Discursul lui Putin pune ultima tușă la o rebeliune care a propus o imagine complet nouă a disoluției statului rus și a lipsei de capacitate a acestuia de a răspunde unei astfel de provocări interne“, a conchis H. D. Hartmann.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News