Putin, supărat pe Gorbaciov. Ce avea să-i reproșeze conducătorului URSS și ce este sindromul Gorbaciov. Cristian Pîrvulescu: Un KGB-ist mărunt
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Putin, supărat pe Gorbaciov. Ce avea să-i reproșeze conducătorului URSS și ce este sindromul Gorbaciov. Cristian Pîrvulescu: Un KGB-ist mărunt / Foto: Kremlin.ru
Putin, supărat pe Gorbaciov. Ce avea să-i reproșeze conducătorului URSS și ce este sindromul Gorbaciov. Cristian Pîrvulescu: Un KGB-ist mărunt / Foto: Kremlin.ru
Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat de ce Vladimir Putin îl critica pe Mihail Gorbaciov.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat care este diferența dintre Vladimir Putin și Mihail Gorbaciov, dar și ce avea să-i reproșeze liderul de la Kremlin conducătorului Uniunii Sovietice.

"Dacă nu ar fi existat reformele lui Mihail Gorbaciov, care îi aparțin întru totul, noi astăzi nu am fi putut vorbi. Nu era în contradicție cu opinia publică din uniunea sovietică, care l-a sprijinit. De la un moment încolo însă costurile economice au făcut ca populiștii. Boris Elțîn, spre exemplu, apoi Putin, să câștige mai multă audiență, dar locul său în istorie nu va putea fi luat de nimeni. A căzut zidul Berlinului datorită acțiunilor sale. (...) Era intenția sa să reformeze Uniunea Sovietică până la dispariția sa, până la construirea unei noi entități politice. Nu a reușit pentru că sistemul s-a împotrivit, a fost înlăturat și construcția care i-a urmat a fost una care nu a mai mers pe aceeași linie, dar Mihail Gorbaciov este cea mai importantă figură politică a sfârșitului secolului XX", a spus politologul Cristian Pîrvulescu la Realitatea Plus.

Pîrvulescu: Una este un nomenclaturist și alta este un KGB-ist mărunt care a ajunge la conducerea Rusiei

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat și deși în Rusia, astăzi, mulți în consideră în continuare pe Gorbaciov responsabil de ceea ce Putin a numit "cea mai mare catastrofă a secolului XX", adică destrămarea URSS.

"Evident, Putin, aducând Rusia în această conjunctură în care este astăzi, este imposibil Putin să înțeleagă obiectivele politice ale lui Mihail Gorbaciov. Vedeți, una este un nomenclaturist și alta este un KGB-ist mărunt care a ajunge la conducerea Rusiei. Da, foarte mulți sunt cei care îi reproșează încă și astăzi acest lucru (că este responsabil de destrămarea URSS n.r.) și vorbim de un sindrom Gorbaciov, de o imagine proastă în interior și de o imagine bună în exterior, dar Uniunea Sovietică era nesustenabilă, așa cum Rusia în forma aceasta post-sovietică este nesustenabilă. Ceea ce a încercat Gorbaciov a fost să repare ceea ce nu se mai putea repara. A avut și naivități, evident.", a mai spus politologul Cristian Pîrvulescu.

Gorbaciov a murit. Marea greșeală pe care a făcut-o în 1991. Armand Goșu: A jucat la două capete. Elțîn i-a luat fața

Istoricul Armand Goşu, expert în spațiul ex-sovietic, a vorbit despre cea mai mare greșeală făcută de Gorbaciov, explicând cum s-a produs destrămarea URSS.

"Eu cred că momentul care l-a pierdut pe Gorbaciov a fost vara lui 1991. Și, de fapt, ce s-a întâmplat în 1991? Tentativa lui de a supraviețui cu orice preț jucând între tabăra conservatoare și tabăra democratică. Dacă nu ar fi existat acel conflict personal între el și Elțîn poate că soarta lui Gorbaciov ar fi fost alta. Aparent Gorbaciov câștigă confruntarea cu puciștii în august 1991, dar cel care pierde până la urmă este Gorbaciov, era evident că nu poate fi altul decât Gorbaciov pentru că a jucat la două capete în realitate și pentru că Boris Elțîn a venit atunci și i-a luat fața, a jucat o singură carte, a jucat cartea europenizării, a înțeles că e foarte puternic mesajul anti-comunist, a înțeles din ce se întâmplase în toamna anului 1989 în țările Europei de est. Gorbaciov, în 1990-1991, deja e omul jumătăților de măsură. Momentul în care el pierde poziția de lider al taberei reformiste, practic el atunci își semnează propria condamnare", a declarat Armand Goșu. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel