Urmărește emisiunea live
Putin spune că ar putea lansa Nord Stream 2, dacă este necesar
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Putin spune că ar putea lansa Nord Stream 2, dacă este necesar / Foto: Kremlin.ru
Putin spune că ar putea lansa Nord Stream 2, dacă este necesar / Foto: Kremlin.ru
Președintele Rusiei spune că Nord Stream 2 ar putea fi lansat, dacă este necesar.

Gazoductul Nord Stream 2 este gata de funcționare, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la o ședință plenară a Forumului Economic de Est.

"Nu, nu construim nimic în zadar, am primit tehnologiile adecvate, le-am rezolvat. Dacă este necesar, vă rog, vom porni Nord Stream 2", a spus Putin, potrivit Interfax.

Gazoductul offshore „Nord Stream 2” cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi. m de gaz pe an trece de la stația de compresoare "Slavyanskaya" din districtul Kingisepp din regiunea Leningrad din Rusia până la coasta baltică a Germaniei.

Gazprom susține că a finalizat singură construcția Nord Stream 2, deoarece contractorul său elvețian a oprit lucrările din cauza sancțiunilor impuse de SUA. În prezent, Rusia susține că ambele linii ale conductei sunt umplute cu gaz și sunt gata de funcționare. Autoritățile germane au oprit procesul de certificare a gazoductului, iar Statele Unite au inclus compania de proiect Nord Stream 2 AG în lista de sancțiuni.

Gazprom a lansat un videoclip "apocaliptic" în care amenință că va opri gazul către Europa la iarnă - Video

Compania energetică rusă Gazprom a lansat marți, 6 septembrie, un videoclip "apocaliptic", în care amenință că va opri gazul către Europa pe măsură ce se apropie iarna, scrie Kyiev Post. Videoclipul, distribuit acum pe scară largă pe rețelele de socializare, conține o scenă în care rușii arată că Gazprom oprește complet gazul în Europa și prezintă capitale europene acoperite de zăpadă și condiții de îngheț.

Pe 2 septembrie, Gazprom a anunțat că a fost descoperită o scurgere de ulei în timpul întreținerii de rutină la o unitate. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, sancțiunile occidentale au fost motivul pentru oprirea completă a livrărilor și închiderea gazoductului Nord Stream-1. Vorbind la o conferință din 5 septembrie, Peskov a respins afirmațiile conform cărora Rusia a întrerupt livrările către Europa ca o mișcare politică.

La sfârșitul lunii august, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că instalațiile de stocare a gazelor din Uniunea Europeană erau pline cu 80% și înainte de termen.

Ucraina se pregătește, de asemenea, în mod activ pentru vremea rece care urmează. Pe lângă sursele tradiționale de căldură, în Ucraina sunt achiziționate generatoare și combustibil pentru a crea puncte de încălzire în cazul în care Rusia decide să ducă un război energetic și să lovească în rețelele de încălzire. În situații critice, lemnul de foc este recoltat în orașe individuale, iar ucrainenii sunt îndemnați să se asigure că au mai multe haine și pături calde.

Între timp, în timp ce Kremlinul se pare că folosește gazul pentru a șantaja Europa, un procent semnificativ din populația rusă, inclusiv cea care locuiește în orașe, își încălzește casele cu lemne, deoarece multe așezări rusești nu sunt conectate la gaz. De fapt, potrivit Ministerului Energiei din Rusia, 32% din populația rusă nu are acces la servicii de gaze și este lăsată să recurgă la utilizarea lemnului și a cărbunelui pentru a-și încălzi casele. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel