Putin și Lukașenko spun că Occidentul ar trebui să respecte Rusia și Belarus. "Fără aceasta, nu vom vorbi deloc cu ei"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Putin și Lukașenko spun că Occidentul ar trebui să respecte Rusia și Belarus. "Fără aceasta, nu vom vorbi deloc cu ei" / Foto: Kremlin.ru
Putin și Lukașenko spun că Occidentul ar trebui să respecte Rusia și Belarus. "Fără aceasta, nu vom vorbi deloc cu ei" / Foto: Kremlin.ru
Putin și Lukașenko au spus că Occidentul ar trebui să respecte Rusia și Belarus.

Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko își arată mușchii. Președintele Belarusului a declarat la o întâlnire la Soci cu șeful de la Kremlin, Vladimir Putin, că Belarus și Rusia sunt pregătite să coopereze cu Occidentul, dar cu condiția unei atitudini respectuoase din partea acestuia. Declarațiile lor au fost făcute la emisiunea Rossiya 24, scrie Interfax.

"Ne descurcăm bine cu înlocuirea importurilor și vom zbura cu propriile noastre avioane, atât militare, cât și civile, și ne vom deplasa cu propriile noastre mașini. Nu ne este teamă", a descris Lukașenko situația în legătură cu sancțiunile occidentale.

"Viitorul Occidentului este cu noi, împreună cu Rusia, unde au tot ce le trebuie. Și au ceea ce putem cumpăra, tehnologie și așa mai departe. De ce mai au nevoie? Trebuie doar să luăm decizii responsabile", a mai spus președintele Belarusului.

"Și tratați-ne cu respect", a adăugat Putin.

"Și fără aceasta, nu vom vorbi deloc cu ei. Nimeni nu va tolera umilința", a spus Lukașenko.

"Noi ne-am hotărât și urmam acest curs. Cine vrea sa trăiască cu noi în pace și respect, suntem deschiși, și tu. Dar nimeni nu va tolera umilința, poporul rus nu a avut asta niciodată. Și nici măcar un rus nu va permite oricărui președinte, inclusiv președintelui Putin, să nu urmeze această linie”, a spus Lukașenko.

La mila zeilor. Cea mai puternică armă a lui Putin împotriva UE. Robert Habeck: ”Dacă avem puțin noroc...”

În ultimul an, Vladimir Putin și-a demonstrat pe deplin capacitatea de a face ravagii cu prețurile europene la energie, printr-un amestec de amenințări și reduceri de aprovizionare. Dar în ultimele săptămâni, puterile președintelui rus de stabilire a prețurilor s-au diminuat pe măsură ce piețele ridică din umeri. 

Acest lucru se poate schimba pe măsură ce temperaturile încep să scadă. Modul în care se desfășoară următoarea fază a războiului energetic de la Moscova depinde în mare parte de ceva ce niciun politician nu poate controla: vremea.

”Dacă avem puțin noroc cu vremea, vom avea șansa să trecem confortabil iarna”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck, săptămâna trecută. Această declarație, care sună mai degrabă ca o resemnare, ne face să gândim că cei mai puternici lideri ai Europei sunt acum, efectiv, la mila zeilor. 

Potrivit Politico, o iarnă foarte rece ar putea duce la creșterea tulburărilor politice cu privire la costul vieții și la adâncirea costului sprijinului Europei pentru Ucraina, dacă europenii sunt forțați să îndure pene de curent și închiderea fabricilor.

O iarnă blândă și rezervele de energie au șanse mai mari de a dura, prevăd analiștii, permițând liderilor UE să spună că au înfruntat arma cu gaz a lui Putin și au câștigat. Este încă prea devreme să spunem cu certitudine la ce temperaturi ne putem aștepta, sau într-adevăr cât de multe precipitații și vânt vor fi pentru a alimenta producția de energie regenerabilă. De altfel, Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice pe Interval Mediu, a declarat că piețele energetice au acordat din punct de vedere istoric o atenție deosebită prognozei de iarnă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel